Ce spun experții despre discursul lui Pavel Filip la ONU

Discursul premierului Pavel Filip rostit la Adunarea Organizației Națiunilor Unite care a avut loc zilele trecute la New York și în care a solicitat retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova a fost unul ferm și convingător. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Pavel Filip_ONU

Pavel Filip, la tribuna ONU. Foto: gov.md

Jurnalistul Constantin Olteanu consideră că această solicitare de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene a răsunat și anterior, doar că fiind rostită în cadrul Organizației Națiunilor Unite sună mult mai ferm, mai categoric. „Discursul premierului constituie continuarea acelei hotărâri din vară cu privire la retragerea armatei ruse. A vorbi la New York înseamnă a avea o poziție categorică, pe termen lung și care cere finalitate”, a spus jurnalistul.


Pavel Filip, la ONU: „Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă și necondiționată a așa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova”


 

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a spus că a mai văzut și altădată solicitări de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu cu cuvântul fermitate pus în față. „Mai rar observi în pozițiile Guvernului Republicii Moldova pe plan internațional, în raport cu puterea regională cum este Federația Rusă și în contextul în care ne aflăm, un cuvânt rostit cu atâta fermitate. Este important că voința politică aici este exprimată foarte clar. Nu există dubii față de aceea care este intenția și scopul Guvernului”, a spus Sergiu Ostaf.

Vineri, 22 septembrie, prim-ministrul Pavel Filip a făcut apel la delegațiile statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susțină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.Categorii:Opinii

Etichete:, , , , ,

5 răspunsuri

 1. Mascariciul Pavel Filip – curva a criminalului Vlad Plahotniuc a trambitat asa cum i-a proncit suteniorul!

  Apreciază

  • Ai vazut discursul? La sfarsit toti din sala l-au aplaudat, iar cativa chiar s-au ridicat in picioare. Iar tu, un trol platit de Maia Sandu, nu faci nici cat degetul lui mic de la piciorul stang!

   Apreciază

 2. Sa nu uitam ca Putin nu va ceda cu una cu doua, ceea ce inseamna ca acest Filip cam isi semneaza cererea de moarte, mai ales daca ONU nu ne va sustine.

  Apreciază

 3. Anume în astfel de cazuri se vede diferența clară între premierul moldovean și președintele moldovean, căci conflictul transnitrian poate fi rezolvat doar într-un context ONU, și nicidecum prin strângeri de mână cu Krasnoselski.

  Apreciază

 4. Trebuie să recunoaștem, a mers la un PAS foarte curajos Pavel Filip, probabil e primul politician din Moldova care la ONU s-a opus rușilor. Sper să fie acest prim PAS concret în rezolvarea acestui conflict cu Tiraspolul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.