Sumele cheltuite de moldoveni în primul semestru al acestui an au fost mai mari cu aproximativ trei la sută, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Minimul de existenta_Republica Moldova

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Datele arată că, în medie, un cetăţean al R. Moldova a avut nevoie de 1850 de lei pentru a-şi acoperi necesităţile minime, notează trm.md. Totuşi, cheltuielile diferă în funcţie de mediul de reşedinţă, astfel că locuitorii municipiilor Chişinău şi Bălţi au plătit cu peste 11 procente mai mult, comparativ cu cei din mediul rural.

Totodată, BNS informează că veniturile disponibile lunare ale populaţiei, în medie de aproximativ 2200 de lei, au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu aproape 17 procente.

Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat aproape 5500 de lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,7 ori. Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informaţii si comunicaţii – de 6,1 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură şi artă, câştigul lunar al cărora acoperă minimul de existenţă de 1,7 ori. Pentru pensionari, minimul de existenţă a fost acoperit la nivel de 94,8%.

Reclame