Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus reprezentanților partidelor de opoziție să desemneze un lider, care, prin lege, va avea acces sporit la informațiile instituționale, inclusiv la secretul de stat. Declarația a fost marți, 26 septembrie, de către speaker, după ședința săptămânală a PDM.

PDM

Foto: canal3.md

În cadrul conferinței de presă, președintele Legislativului s-a referit la protestele organizate de opoziție.

„Se pare că opoziția de stânga sau de dreapta deja au ajuns să intre într-o competiție: cine aduce mai mulți oameni la proteste și cine vine cu idei mai năstrușnice sau mai bizare. Mă refer la solicitarea de a organiza alegeri anticipate. Vă anunț că odată ce intrăm în ultimul an înainte de alegeri parlamentare ordinare, alegerile anticipate nu pot avea loc, potrivit Constituției. Opoziția este lipsită de idei, dar probabil și din cauza lipsei de informație, de aceea propunem ca partidele de opoziție să desemneze un lider, pentru ca guvernarea, potrivit legii, dar și în urma unor modificări legislative, să ofere posibilitatea de a comunica, de a afla mai multă informație, inclusiv accesul la secretul de stat”, a spus Candu, potrivit Moldpres.

Totodată, speakerul a anunțat că PPDA a refuzat propunerea guvernării de a avea acces la procesele instituționale.

„Nu facem parteneriat între opoziție și putere, ci doar o posibilitate ca opoziția să afle mai multă informație, să observe cum se iau anumite decizii, în așa fel să fie implicați nu direct în actul de guvernare, dar în tot ceea ce ține de structura statului și instituțiilor de stat din Republica Moldova. Oferta este făcută. Sperăm că vor avea înțelepciune și maturitatea politică necesară ca partidele de opoziție să găsească modalitate de comunicare în așa fel ca să desemneze acel lider al opoziției. Garantăm că prin lege i se va oferi posibilitatea să participe în anumite procese și acces la informație”, a declarat Candu, potrivit sursei citate.

PDM a anunțat săptămâna trecută că examinează mai multe posibilităţi de a oferi opoziţiei mecanisme de acces la unele platforme instituționale sau în unele organe de lucru, astfel încât să fie mai bine informată şi consolidată.

Reclame