Preşedintele Igor Dodon a declarat că şeful statului „nu poate fi forţat să aprobe propunerile premierului privind revocarea sau numirea în funcţie a unor sau altor membri ai Guvernului”. Potrivit Infotag, despre aceasta se menţionează în adresarea preşedintelui către Curtea Constituţională în legătură cu sesizarea Guvernului referitor la respingerea în mod repetat de către preşedinte a candidaturii propuse de premier la funcţia de ministru al Apărării.

igor-dodon

Igor Dodon. Foto: a-tv.md

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ion Ceban, a anunţat pe pagina sa de Facebook că șeful statului a transmis Curţii Constituţionale (CC) opinia sa în această privinţă.

El a informat că şeful statului a atras atenţia CC asupra unor momente de bază și anume:

  1. Curtea anterior a interpretat art. 98, alin. 6 din Constituție, respectiv urmează să restituie sesizarea fără examinare. În cazul în care Curtea va examina sesizarea în ședință pentru a interpreta repetat art. 98, alin. 6 din Constituție, acest fapt ar demonstra imperfecțiunea actului de justiție constituțională, sau implicarea Curții în exercitarea comenzilor politice.
  2. Președintele republicii nu poate fi obligat să accepte necondiționat propunerea Prim-ministrului de revocare sau numire în funcție a unui membru al Guvernului. Menționăm că la procedura de remaniere guvernamentală intervine rolul activ al Președintelui, care este similar rolului Parlamentului la momentul învestirii Guvernului.
  3. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, evaluarea corespunderii cerințelor legale a candidatului la funcția de ministru se efectuează de către președintele Republicii Moldova. Aceste evaluări privesc corespunderea pentru funcție a candidaților propuși de prim-ministru privitor la pregătirea generală, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea, condiții necesare și indispensabile funcției de ministru.

Preşedintele aminteşte în acest context că CC în jotărârea nr. 4 din 22 aprilie 2013 pentru controlul constituţionalităţii Decretului Preşedintelui Republicii Moldova privind demisia Guvernului (Vlad Filat), în partea ce ţine de menţinerea în funcţie a prim-ministrului-demis prin moţiune de cenzură (pentru suspiciuni de corupţie) pînă la formarea noului Guvern, a statuat că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate sau care au fost demise pentru motive de corupţie”.

„Amintim că există investigații care demonstrează că, la solicitarea ex-prim-ministrului Iurie Leancă, a fost finanțată activitatea consilierilor acestuia prin intermediul unor asociații obștești, inclusiv a domnului Eugen Sturza, fapt ce demonstrează lipsa integrității acestuia”, se menţionează în comunicat.

Preşedintele Igor Dodon atenţionează că toate hotărârile Curții care depășesc cadrul juridic constituțional și spiritul Constituției vor fi revizuite ulterior de către alte componențe ale Curții. Astfel, hotărârile abuzive ale Curții Constituționale pot fi calificate ca „uzurpare a puterii de stat, acțiuni care nu vor fi trecute cu vederea iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”.

Președintele a decis să-şi explice poziția sa la Curtea Constituțională după ce Guvernul a cerut clarificarea acțiunilor președintelui, care au respins repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Dodon a desfăşurat o şedinţă pe această temă, la care au participat juriştii de la Preşedinţie şi ai PSRM, precum și foști membri ai Curții Constituționale și specialiști în domeniul dreptului constituțional.

Reclame