S-au scumpit polițele de asigurare RCA și Carte Verde

Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și Carte Verde s-au scumpit de la 1 octombrie, în conformitate cu o decizie anterioară a Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), prin care a fost majorată prima de bază.

Carte Verde_RCA_polite_asigurare

Foto: moldpres.md

Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă prima de bază a fost majorată de la 735 la 760  lei, iar pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă Carte Verde – de la 35 la 38 euro, pentru Zona 1 (Ucraina, Belarus), de la 215 la 260 euro pentru Zona 2 (Ucraina, Belarus și Rusia), iar pentru Zona 3, care include țările din Sistemul Carte Verde, prima de bază a crescut de la 563 la 580.

Datele prezentate de companiile de asigurări pentru prima jumătate a anului 2017 relevă că prima pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă efectiv achitată a constituit în medie 561,6 lei sau cu 173,4 lei mai puțin comparativ cu prima de bază. Experții CNPF explică această diferență prin aplicarea sistemului bonus-malus, dar și a diferitor prețuri solicitate de companiile de asigurări.

Potrivit datelor CNPF, prima medie pentru Carte Verde, pentru Zona 1 a fost în primul semestru de 31 euro sau cu 4 euro mai puțin decât cea de bază, pentru Zona 2 – 181 euro (cu 34 euro mai puțin) și pentru Zona 3 – 382 euro, suma fiind cu 181 euro mai mică comparativ cu prima de bază. „Realmente, în urma aplicării coeficienților, se achită, în mediu sume mai mici decât primele de bază calculate conform bazelor statistice și actuariale”, constată Autoritatea de supraveghere a pieței financiare.

Asigurătorii din Republica Moldova au vândut în primele șase luni ale anului 143 000 polițe Carte Verde și peste 320 mii de polițe RCA.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.