Patru persoane suspectate de crearea și participare la organizație criminală, precum și circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, în scop de înstrăinare, au fost reținute duminică, 1 octombrie, în cadrul unei operațiuni desfășurată de procurorii PCCOCS și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al MAI.

Catuse

Foto: ziarulderoman.ro

În urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că Pruteanu Oleg Gheorghii, alias „Borman”, a atras de partea sa, începând cu anul 2011, mai multe persoane şi a întemeiat o organizaţie criminală, compusă din mai multe grupări criminale cu o construcţie ierarhică şi cu o concepţie unică de activitate, divizând între membrii organizaţiei funcţii concrete. Organizația criminală avea un înalt grad de coordonare a acţiunilor, disciplină și organizare.

Acțiunile infracționale documentate aveau un caracter complex, fiind realizate pe teritoriul mai multor state, cu implicarea mai multor făptuitori, cu aplicarea unor metode și mijloace conspirative, ceea ce a determinat durata îndelungată a investigațiilor.

În acest sens, organizaţia criminală îşi desfăşura activitatea atât pe teritoriul Republicii Moldova, de unde liderul grupării coordona și controla activitatea organizației criminale, prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare (Viber, Skype, WhatsApp și altele), cât şi în afara ei.

Drept urmare, potrivit schemei infracționale deconspirate, drogurile (hașiș) erau procurate din Spania, unde acestea, de către membrii organizației criminale, erau încărcate și camuflate în diferite mijloace de transport, ca ulterior să fie transportate prin contrabandă în Federația Rusă.

Ajunși cu drogurile în Federația Rusă, făptuitorii erau așteptați de alți membrii ai grupării criminale, cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, care, de asemenea, la indicația lui Pruteanu Oleg Gheorghii, preluau cantitatea de hașiș transportată din Spania și o repartizau spre realizare.
Scopul acestei organizații a fost de a acumula surse bănești ilegale rezultate din comercializarea drogurilor.

În prezent, față de persoanele reținute, în baza demersurilor înaintate de procurori, a fost aplicată măsura preventivă arestul preventiv pe un termen de 30 de zile, iar investigaţiile pe caz continuă, în scopul identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în schema infracţională deconspirată.

În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Reclame