Comisar european: Catalonia independentă „nu va fi membră a UE”

Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a afirmat joi că, independentă părăsind Spania, Catalonia „nu va fi membră a Uniunii Europene”, relatează AFP.

pierre-moscovici

Pierre Moscovici. Foto: afp.com

Întrebat în cursul emisiunii „Questions d’info” LCP-franceinfo-Le Monde-AFP dacă Bruxellesul va recunoaște Catalonia după ce își va fi declarat independența, fostul ministru francez a răspuns: „Aici, lucrurile sunt destul de clare. Să ne imaginăm că va fi o independență. În acel moment, Catalonia independentă nu va fi membră a Uniunii Europene”.

„Uniunea Europeană recunoaște numai un stat membru care este Spania. Suntem însă aici pe terenul ficțiunii, pentru că în realitate independența catalană nu există”, a adăugat el.

„Să nu intrăm într-o ficțiune politică”, a ocolit Pierre Moscovici răspunsul, invitat să spună dacă, la termen, Barcelona va trebui să se înscrie în procesul de aderare la UE.

Fostul ministru socialist francez a apreciat că disputa dintre Madrid și Barcelona este o „afacere dureroasă” care trebuie „rezolvată de spanioli”.

„Nu la Bruxelles, nu la Paris, nici în altă parte nu va fi rezolvată această problemă”, a subliniat el, pledând pentru dialog și conciliere după „imaginile” violențelor de la sfârșitul săptămânii trecute „care șochează în mod legitim”.

Soluția „nu poate fi confruntarea” și „numai prin dialog vom ieși fără învingători și învinși, numai prin dialog”, a ținut să adauge comisarul european.

Impasul este total între guvernul spaniol al conservatorului Mariano Rajoy și autoritățile catalane separatiste aflate la originea referendumului organizat duminică pe care susțin că l-au câștigat.

În timp ce Spania se confruntă cu cea mai gravă criză de la revenirea la democrație, Curtea Constituțională spaniolă a încercat joi încă o dată să împiedice planurile liderilor separatiști ai Cataloniei, suspendând o ședință a parlamentului regional programată luni, în cursul căreia ei intenționează să declare independența.

AgerpresCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.