30 de condiţii au fost puse în faţa autorităţilor de la Chişinău pentru ca Parlamentul European să acorde asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Despre aceasta a declarat aseară premierul Pavel Filip, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Premierul a specificat că tărăgănarea în acest sens ar fi cauzată şi de faptul că unii politicieni din Republica Moldova ar transmite mesaje denaturate partenerilor de dezvoltare.

„Cu părere de rău ceea ce se întâmplă în Parlamentul European este un export de luptă politică internă de la Chişinău pe platforma Parlamentului European. Noi admitem că aceşti bani nu îi vom primi anul acesta, dar, cu siguranţă, îi vom primi anul viitor. Moldova este printre singurele state unde propriile formaţiuni politice merg peste hotare şi vorbesc urât despre țară. Nu o să găsiți alte state unde politicienii merg la Bruxelles și cer instituțiilor europene să nu ofere finanțări. Este o abordare greșită. Chiar de vrei să iei locul celui ce se află la guvernare nu trebuie să faci acest lucru pe seama cetățenilor, trebuie să faci acest lucru prin idei”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit premierului, Republica Moldova a ratat 15 milioane de euro din partea Uniunii Europene în ceea ce vizează domeniul justiției. Pavel Filip a spus că țara noastră urmează să primească un suport de la UE în valoare de 21 de milioane de euro. „Cei care trebuie să fie astăzi pedepsiți că am ratat acești bani nu mai sunt astăzi la guvernare, pentru că este evaluarea pe 2014-2015. Noi avem deja evaluările ce sunt pozitive pe toate celelalte programe. Deja am început negocierile pe suportul bugetar din 2018, dar care va fi primit în 2020”, a menționat premierul.

Pavel Filip a mai precizat că o misiune de evaluare din partea FMI va veni în Republica Moldova la sfârșitul lunii octombrie. „Nu este adevărat că nu avem probleme, spre exemplu această Misiune de evaluare trebuia să vină mai devreme, dar, de comun acord, noi am discutat cu colegii de la FMI pentru că și noi nu reușeam pe unele angajamente asumate și dacă veneau mai înainte lucrurile aveau să fie tergiversate”, a spus Pavel Filip.

Reclame