Introducerea vectorului european în Constituția Republicii Moldova va diviza societatea după factorul geopolitic. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Constitutia Republicii Moldova

Foto: perspectiva.md

Comentatorul politic Boris Șapovalov consideră că inițiativa de a introduce în Constituție ideea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european se va tărăgăna până în ajunul campaniei electorale de anul viitor și atunci populația va fi divizată după factorul geopolitic. Aceasta este o bombă cu efect întârziat în procesul nostru politic pentru ca înainte de alegeri să împartă societatea, a spus politologul. Boris Șapovalov susține că această chestiune poate fi soluționată numai în cadrul unui referendum.

Analistul Victor Ciobanu este de părere că, pe baza acestei chestiuni, atât guvernarea actuală, cât și o eventuală guvernare formată de socialiști, dacă aceștia vor câștiga alegerile din 2018, ar putea organiza referendumuri. Într-un caz, lumea ar vota pentru vectorul european, iar în celălalt, cetățenii și-ar da votul pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică.

Analistul politic Roman Mihăeș susține că, pe marginea acestei chestiuni, trebuie găsită forma juridică și politică agreată de majoritatea populației și majoritatea parlamentară. Potrivit lui, pentru aderarea la UE, Republica Moldova va trebui să organizeze un referendum.

Reclame