Preşedintele Igor Dodon recomandă Guvernului şi PDM de la guvernare să prietenească cu Rusia. Despre aceasta Dodon a scris pe Facebook, comentând declaraţia premierului Pavel Filip precum că „relaţiile dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă se află practic în stare de îngheț”.

igor-dodon_kremlin

Igor Dodon. Foto: fb.com/dodon.igor

Participând în ajun la o emisiune la Moldova 1, Filip a spus că „cele două state nu comunică la nivel guvernamental”, notează Infotag.

„Nu suntem fericiți absolut de acest lucru. Pentru R. Moldova este importantă relația cu Federația Rusă și ne dorim o relație bună cu Rusia. Chiar dacă suntem o țară mai mică, ne dorim ca aceste relații să fie bazate pe respect reciproc”, a spus premierul.

Pavel Filip a amintit că, „din cauza atitudinii lipsită de respect”, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în ţară, la sfârşitul lunii iulie.

„Având în vedere că Dmitri Rogozin era și copreședinte al Comisiei interguvernamentale și din moment ce nu poate veni în Moldova, aceasta înseamnă că nu se discută problemele care trebuie să fie mișcate din loc”, a menţionat Filip.

La rândul său, Dodon a declarat că „Guvernul a încurcat ceva”.

„Relaţiile cu Federaţie Rusă se află în stare de îngheț nu cu Moldova, ci cu PDM şi liderii acestuia”, a menţionat șeful statului.

Potrivit lui Dodon, în primele şapte luni, exporturile produselor moldoveneşti în Rusia a crescut de multe ori, iar la unele tipuri de mărfuri – de 19 ori. În Rusia lucrează mai mult de o jumătate de milion de cetățeni moldoveni, mulți dintre aceștia primind amnistierea de migrație. Săptămâna trecută, reprezentanții a 44 de companii turistice ruseşti mari au vizitat Moldova.

„În mod regulat se organizează întâlniri ale reprezentanților celor două țări la nivelul administrației prezidențiale, la nivel interparlamentar, la nivelul autorităților regionale și locale. Săptămâna viitoare, va avea loc întrevederea președinților Republicii Moldova și Rusiei. De aceea, sfatul meu pentru Guvern și conducerea PDM este: ascultați opinia a peste 65% dintre cetățenii moldoveni care doresc să fie prieteni cu Rusia și nu pierdeți timpul în speranța de a strica relațiile noastre bilaterale. Nu veţi reuşi nimic. Poporul Moldovei vrea să fie prieten cu Rusia, iar prietenia țărilor noastre va deveni mai puternică”, a spus Dodon, citat de Infotag.

Reclame