Dinamica exporturilor din Republica Moldova spre piața Uniunii Europene a continuat să o devanseze pe cea a livrărilor de mărfuri moldovenești spre țările CSI, creșterile în opt luni fiind de 16.7 la sută și, respectiv, de 12.8 la sută, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

Export_UE

Foto: ipn.md

Statisticile oficiale mai relevă că ponderea țărilor Uniunii Europene a ajuns la 64.1 la sută, în ianuarie-august 2017, față de 63.3 la sută în perioada similară a anului precedent, iar exporturile s-au ridicat la 915,8 milioane de dolari SUA. Totodată, ponderea țărilor CSI în exporturile Moldovei a scăzut de la 21.3 la sută, în opt luni ale anului 2016, la 20.8 la sută în ianuarie-august 2017.

„Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-august 2017, comparativ cu perioada similară din anul 2016, relevă majorarea exporturilor în România (+15,8%), Germania (+21,6%), Federația Rusă (+11,7%), Turcia (+38,0%), Bulgaria (+36,9%) și Ucraina (+36,3%)”, anunță BNS.

Creșterea exporturile per total în opt luni cu 15.2 la sută este peste așteptările analiștilor și Ministerului Economiei și Infrastructurii, care se așteptau la un avans de 10-12 la sută în anul 2017. O ascensiune mult mai puternică s-a înregistrat în luna august, cu 23.8 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Datele statistice însă nu confirmă deocamdată prognozele autorităților, care anticipează un avans mai mare al exporturilor decât al importurilor. Republica Moldova a importat, în opt luni, mărfuri cu 18.7 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii cererii și consumului intern, în special al populației.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a exporturilor în acest an cu 10 la sută, iar a importurilor cu 8 la sută. Într-o notă de prognoză a ministerului se menționa că „exporturile se vor majora în anii 2017-2020 cu aproximativ 7,5% anual. Factorii care vor contribui la majorarea treptată a exporturilor în perioada de prognoză sunt: restabilirea cererii externe, ofertei interne la produsele agricole, creşterea calitativă a exporturilor, în special, datorită investiţiilor efectuate în extinderea şi reînnoirea bazei tehnologice, şi, respectiv, integrarea produselor moldoveneşti în fluxurile internaţionale”.

Moldpres

Reclame