Salariile mici şi productivitatea joasă a muncii sunt principalele impedimente în dezvoltarea unui sistem de educaţie şi al pieţei muncii eficient. Declaraţia a fost făcută de către viceministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnîi, în cadrul Conferinţei internaţionale „Investiţie în oameni şi capacităţi în regiunea Dunării. Viitorul muncii: o lume a abilităţilor noi şi în schimbare”. Astfel, viceministra a declarat că oamenii competenţi trebuie să fie remuneraţi pe potrivă.

Minimul de existenta_Republica Moldova

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

„Nivelul scăzut al salariilor, productivitatea joasă a muncii indică în primul rând asupra nivelului scăzut de competitivitate a forţei de muncă din Republica Moldova, ceea ce constituie un obstacol în calea dezvoltării economiei ţării şi a tragerii investiţiilor străine”, a specificat Anastasia Oceretnîi, potrivit Radio Moldova.

Potrivit Anastasiei Oceretnîi, competenţele profesionale reprezintă un factor important ce sporesc şansele de angajare. „Având competenţe corespunzătoare, oamenii vor fi pregătiţi pentru posturi de muncă de o calitate bună şi îşi vor putea valorifica potenţialul în calitate de cetăţeni încrezători şi activi. Îmbunătăţirea abilităţilor oamenilor este un câştig pentru economie, societate, angajatori şi desigur pentru fiecare persoană în parte”, a declarat Anastasia Oceretnîi.

„Strategiile macro-regionale, precum este şi strategia UE pentru regiunea Dunării, vin ca o completare a politicilor naţionale tradiţionale de gestionare teritorială. Prin astfel de strategii, putem identifica soluţii pentru a răspunde provocărilor comune, utilizând o abordare ascendentă de implicare a tuturor actorilor relevanţi”, a mai spus viceministra, potrivit sursei citate.

Studiile în Uniunea Europeană (UE) atestă că o rată de ocupare a celor de înaltă calificare este de 85 la sută, a celor cu o calificare medie – în jur de 70 la sută, iar a celor cu o calificare scăzută este de 50 la sută.

Reclame