Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, va sta încă 30 de zile în arest la domiciliu. Magistraţii de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, au admis, în cadrul şedinţei de astăzi, 11 octombrie, demersul depus în acest sens de către procurorul anticorupţie, Dumitru Robu.

Dorin Chirtoaca

Dorin Chirtoacă. Foto: Miroslav Rotari / sputnik.md

În cadrul aceleiași ședințe, judecătorii au respins integral cererile depuse de către avocații lui Dorin Chirtoacă, prin care se cerea revocarea măsurii de arest și amânarea examinării dosarului până la încheierea referendumului local. Potrivit avocatei lui Dorin Chirtoacă, decizia magistraților este ilegală.

„Vom contesta încheierea prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive. Evident că este o hotărâre incorectă. Se încalcă mai multe drepturi și garanții care trebuie să-i fie acordate lui Dorin Chirtoacă. Menținerea lui în arest la domiciliu este arbitrară și ilegală. Dorin Chirtoacă este subiect electoral și asta s-a confirmat prin hotărârile judecătorești și respectiv el beneficiază de garanțiile care sunt acordate de Codul electoral. În acest caz, el nu poate fi reținut sau arestat pe perioada campaniei electorale. După cum am comunicat anterior, o să ne adresăm la CtEDO cu privire la încălcările care au avut loc”, a declarat avocata Tatiana Iovu, potrivit trm.md.

La rândul său, edilul suspendat consideră că decizia judecătorilor este una absurdă

„Decizia de astăzi nu o pot califica altfel decât ca fiind absurdă, pentru că în condițiile în care avem și chestiunea cu referendumul, și chestiunea cu dosarul penal, ele nu pot exista împreună. Ori merge procesul penal și nu are loc referendumul, ori are loc referendumul și nu merge procesul penal. Legea spune clar acest lucru. Prin urmare, decizia de astăzi este absurdă”, a spus edilul suspendat.

Potrivit procurorului care instrumentează acest caz, Dumitru Robu, prelungirea arestului la domiciliu a fost necesar deoarece riscurile invocate de acuzare nu au fost diminuate.

„La etapa dată, temeiurile care au stat la baza aplicării măsurii preventive și ulterior prelungirii și-au păstrat actualitatea. Astfel, la momentul actual nu putem schimba sau înlocui măsura de arest. Există riscul influențării martorilor în proces, riscul comiterii infracțiunii prin determinarea martorilor de aș schimba declarațiile, riscul eschivării de la instanța de judecată ți buna desfășurare a examinării cauzei penale”, a specificat Eduard Robu.

Dorin Chirtoacă este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată. El a fost reţinut pe data 25 mai şi este cercetat în arest la domiciliu.

Următoarea ședință de judecată pe acest caz va avea loc pe 26 octombrie.

Reclame