Situația care s-a creat în jurul concursului pentru președinția Autorității Naționale de Integritate, în contextul în care ambii candidați au picat testul cu detectorul de minciuni, denotă o lipsă de voință din partea autorităților de a reforma cu adevărat această instituției, este de părere comentatorul politic Vlad Țurcanu, invitat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: timpul.md

În opinia fostului consilier prezidențial, actuala putere a eșuat, probabil în mod deliberat, să constituie o autoritate publică credibilă care să verifice averile demnitarilor, în contextul în care reformarea ANI este o componentă importantă în pachetul de reforme pe care și le-a asumat Republica Moldova față de Uniunea Europeană.

„Se vede că este riscant pentru actuala clasă politică să se dea pe mâna unor justițiari. Poate că domnul Teodor Cârnaț a picat testul cu detectorul de minciuni, dar înainte de toate, este important că actuala guvernare a picat încă un test care ar fi urmat să-i confirme frazeologia proeuropeană. Așa însă, rămâne doar cu vorba proeuropeană această putere și nici această vorbă nu e prea convingătoare. E greu de admis că acest proces sinuos de creare a ANI va avea darul să îmbunătățească relațiile RM cu UE și așa grav afectate din cauza insistenței Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral”, a opinat Vlad Țurcanu.

Reclame