Agenții economici au datorii astronomice la CNAS

Agenţii economici din R. Moldova au datorii la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) în sumă de peste 303,7 mil. lei. Surse din cadrul instituţiei au relatat pentru Infotag că, la situaţia de la 6 octombrie, în lista contribuabililor rău-platnici se numără 361 de agenţi economici care au datorii de peste 100 mii lei, în sumă de 238,04 mil. lei, care şi reprezintă 78% din datoria totală.

Evaziune fiscala_calculator

Foto: activenews.ro

Pe primul loc continuă să se afle Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, a cărui datorie depăşeşte 44,5 mil. lei, care s-a majorat din decembrie 2016 cu 5 mil. lei. Pe locul doi se află în continuare colegiul „Mondostud-Art” – 13,1 mil. lei (+2,5 mil. lei). În continuare urmează firma „Ianus” – 6,6 mil. lei (+0,4 mil. lei), „Sarmat” – 6,06 mil. lei (+0,7 mil. lei), Regia Transport Electric Chişinău – 6,04 mil. lei (-4 mil. lei); „Ascom Grup” – 5,2 mil. lei (+1,8 mil. lei).

Şase agenţi economici au datorii de peste 5 mil. lei, 12 agenţi – de la 2 la 5 mil. lei, 21 de agenţi – de la 1 la 2 mil. lei. Celelalte 322 de companii au datorii de la 100 mii la 1 mil. lei.

CNAS aminteşte că, potrivit legislaţiei în vigoare, neplata în termen a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii atrage calcularea unei majorări de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv ziua de transfer al sumei datorate. Totodată, Codul Contravenţional prevede pentru aceasta o amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale (1500-2500 lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.