Curtea Constituțională s-a pronunţat marți, 17 octombrie, asupra sesizării depuse de Guvern în luna septembrie şi a constatat că dreptul de a desemna candidatul pentru funcţia de ministru al Apărării revine premierului, iar refuzul şefului statului de a-l promova este o încălcare a Constituţiei.

Curtea Constitutionala

Foto: moldpres.md

Decizia a fost luată astăzi de magistrații CC, după ce premierul Pavel Filip a depus luna trecută o sesizare, urmare a respingerii de către Igor Dodon a candidaturii lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

„Președintele Republicii Moldova poate refuza o candidatură și să facă o altă propunere. Cu toate acestea, voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj constituțional. CC a constatat că președintele are dreptul să verifice candidatul, dar nu are drept de veto asupra candidaturii primului ministru”, argumentează Înalta Curte, potrivit Basarabia.md.

Magistrații constată că în cadrul formării Guvernului există un acord dintre prim-ministru, Parlament și președinte, iar elementul central este programul de guvernare și nu miniștrii. Astfel, remanierea guvernamentală nu necesită intervenția parlamentului, fiind o procedură internă. Simetric, șeful statului nu are nicio putere asupra remanierii, puterea reală în ceea ce privește remanierea și numirea aparține prim-ministrului.

„Blocajul instituțional a fost cauzat de acțiunile deliberate ale președintelui. Refuzul de a-și îndeplini obligația de numire a candidatului propus repetat constituie o încălcare gravă a jurământului său și constituie o premisă pentru suspendarea șefului statului”, se arată în decizia CC.

Reclame