Președintele Igor Dodon ignoră decizia de azi a Curții Constituționale (CCM) privind numirea în funcție a noilor miniștri. În cadrul unui briefing de presă, acesta a anunțat că nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Igor Dodon

Igor Dodon. Captură video: privesc.eu

„Curtea Constituțională poate să interpreteze Constituția, dar nu poate să instituie noi norme constituționale”, a avertizat Dodon.

Șeful statului a explicat că decizia de astăzi a CCM reprezintă o obligație de a alege între două opțiuni, în speranța că va ceda și se va conforma deciziei.

„Dacă președintele nu este de acord cu opiniile guvernului, nu promovează persoane pe care nu le consideră oportune. Mă pun să aleg, sau cedez și semnez decretul sau eu nu cedez și nu semnez decretul și atunci responsabilitatea revine președintelui Parlamentului sau Guvernului. Ei vor să mă oblige în speranța că voi ceda. Eu port responsabilitate în fața cetățenilor, eu nu voi ceda. Dacă această persoană este în detrimentul intereselor țării, eu nu voi semna decretul”, a declarat Dodon.

Președintele a subliniat că nu îl va include pe Eugen Sturza în componența Consiliului Suprem de Securitate.

„Nu voi semna decretul de numire a dlui Sturza, cel mai probabil va fi semnat de Candu. Eu nu voi recunoaște noul ministru al Apărării, el nu va face parte din Consiliul Suprem de Securitate. Eu, în calitate de comandant suprem, nu-l voi recunoaște. Legitimitatea acestui ministru este egal cu zero”, a comentat Dodon.

Consilierul lui Dodon pe domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a declarat că judecătorii CCM ar putea răspunde penal pentru decizia de astăzi.

Amintim că astăzi CCM s-a pronunţat asupra sesizării depuse de Guvern în luna septembrie şi a constatat că dreptul de a desemna candidatul pentru funcţia de ministru al Apărării revine premierului, iar refuzul şefului statului de a-l promova este o încălcare a Constituţiei.

Reclame