Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice astăzi două hotărâri privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, în ambele cauze Federația Rusă fiind găsită vinovată.

CEDO

Clădirea CEDO din Strasbourg. Foto: Vincent Kessler / reuters.com

Ambele cauze vizează pretinsele aresturi ilegale şi condiţii inumane de detenţie în autoproclamata „republică moldovenească nistreană”, notează Radio Chișinău.

Unul din reclamanți, Andrian Braga, din Râbniţa, a fost arestat de separatiști în 1999, fiind condamnat la 5 ani de închisoare. În mare parte, el a fost deţinut în închisorile din „rmn”. În 2001 el a fost transferat în penitenciarul nr. 16 din localitatea Pruncul, mun. Chișinău, care se află sub controlul autorităţilor moldoveneşti. În această perioadă, avocatul reclamantului a cerut eliberarea imediată a acestuia, deoarece a fost condamnat de către instanţe ilegale din „rmn”, însă el a fost transferat înapoi în închisoarea din regiunea transnistreană”. Astfel, Curtea a admis că, deși autoritățile moldovenești au avut controlul total asupra reclamantului în timpul detenției sale într-o instituție aflată sub jurisdicția sa, acestea nu au împiedicat transferul său înapoi într-un penitenciar din „rmn”.

În ceea ce privește responsabilitatea Federației Ruse, Curtea a stabilit că Rusia a exercitat un control efectiv asupra „rmn” pe ​​durata detenției reclamantului și că este responsabilă, în ceea ce privește detenția reclamantului de către „autoritățile rmn”.

Astfel, Curtea a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 de euro și Federația Rusă urmează să achite reclamatului 9000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2000 – costuri și cheltuieli.

În al doilea caz, reclamantul Alexandru Draci, născut în Canada, fiind director al unei companii din Ucraina, a fost interogat în 1996 şi 1997 de către autorităţile ucrainene privind refuzul executării unui contract încheiat cu o asociaţie de fermieri din regiunea separatistă transnistreană. În cadrul celei de a doua interogări, el pretinde că a fost dus în „rmn” contrar voinţei sale şi condamnat acolo la 10 ani de închisoare. El a fost eliberat în 2002, în urma amnistiei.

În concluzie, după ce a constatat că detenția reclamantului a reprezentat un tratament inuman și degradant, Curtea a constatat că Federația Rusă a încălcat această prevedere și a obligat-o să achite reclamantului 22.000 de euro.

Reclame