Curtea Constituțională (CCM) s-a pronunţat astăzi asupra sesizării depuse de Executiv privind interimatul funcției de Președinte la desemnarea unui membru al Guvernului și a constatat blocajul instituțional generat de refuzul repetat al președintelui R. Moldova, Igor Dodon, de numire a ministrului Apărării.

Curtea Constitutionala

Foto: moldpres.md

Curtea a emis un aviz prin care a stabilit că speakerul sau premierul pot emite decretul de numire a ministrului Apărării și pot primi jurământul acestuia.

Amintim că în data de12 septembrie a.c., premierul Pavel Filip a propus șefului statului, Igor Dodon, candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte. Candidatura lui Eugen Sturza a fost propusă repetat, care însă a fost respinsă. La 19 septembrie a.c., Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către premier și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care șeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Reclame