Principala problemă a Transnistriei constă în faptul că cheltuielile depăşesc cu mult veniturile. Din acest motiv, sarcina principală este de a ajusta partea de venituri şi cea de cheltuieli ale bugetului.

Tiraspol_Transnistria

Tiraspol. Foto: rearviewmirror.tv

Această opinie a fost exprimată recent de către reprezentantul Grupului german de consultanţă „Berlin economics”, Jorg Radeke, la o întrevedere, la Tiraspol, cu şeful comisiei parlamentare pentru politică economică, buget şi finanţe, Alexandr Korşunov.

Potrivit site-ului Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, citat de Infotag, managerul proiectului „Dialog în domeniul politicii economice în Transnistria” a spus că situația economică din Transnistria este „destul de complicată”.

El a afirmat că grupul a făcut o evaluare a indicatorilor macroeconomici în Transnistria, în special a consecințelor fiscale ale anulării taxelor de import.

„Pe termen scurt, eliminarea taxelor vamale va duce la anumite pierderi ale veniturilor bugetare. Cu toate acestea, în viitor, acest lucru va avea un rezultat pozitiv. Liberalizarea economiei, comerțul liber sunt pași pozitivi pentru stabilizarea situației”, consideră expertul.

El a spus că dimensiunea actuală a activităţii „Berlin economics” este monitorizarea finanțelor publice, iar la final experții vor face analiza cheltuielilor publice, vor oferi recomandări pentru îmbunătățirea situației din republică”.

Deficitul bugetar al regiunii constituie 25% din PIB și este acoperit în principal din ajutoarele rusești.

Reclame