OPINIE. De ce Băsescu ar putea colabora cu Plahotniuc

Accederea fostului președinte al României, Traian Băsescu, în Parlamentul moldovenesc, în calitate de politician ales, depinde de rezolvarea situaţiei ce ţine de cetăţenia moldovenească, pe care șeful statului, Igor Dodon, i-a retras-o. Opinia a fost formulată în „Moldova Suverană” de către gazetarul Mihai Conțiu.

Traian Basescu

Traian Băsescu. Foto: libertatea.ro

Potrivit lui Conțiu, paradoxul acţiunilor recente şi viitoare ale lui Băsescu ţine de aceea că statutul său de cetăţean moldovean depinde acum de justiţia moldovenească, „care nu este subordonată lui Dodon, ci lui Plahotniuc, cu care nu exclude să facă o viitoare alianţă politică întrucât ar fi «proeuropean»”.

„Deocamdată, Băsescu este preşedintele de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN) condus de preşedintele executiv Anatol Şalaru. Până să-şi limpezească chestiunea cu cetăţenia moldovenească, a cărei rezolvare pozitivă îl poate determina să candideze pentru Parlamentul RM, ex-preşedintele român a început să bântuie electoral prin Moldova şi să facă declaraţii politice dintre cele mai ale mirării. Fiind invitat în studioul PRO TV Chişinău, la emisiunea ÎnPROfunzime, Băsescu, în binecunoscutu-i stil, şi-a conturat câteva opţiuni de alianţe proeuropene post electorale destul de bizare. Rostind câteva critici bine construite la adresa Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, de altfel nelipsite de fundament, Băsescu a întredeschis uşa unei eventuale colaborări cu Vladimir Plahotniuc”, scrie gazetarul Conțiu, în opinia căruia Băsescu „a devenit unionist abia când a simţit că îi cam seacă cel de-al doilea mandat de Preşedinte”.

Mihai Conțiu mai scrie că Băsescu este „un politician extrem de bine informat, care, aşa cum a declarat că RM nu se va integra niciodată în UE, ştie la fel de bine căci nici în componenţa României nu va putea intra vreodată, numai că ştie să se joace de minune cu minţile politice ale unor moldoveni”.


Mihai Contiu

Mihai Conțiu

Mihai Conțiu, recunoscut de opinia publică drept un personaj pitoresc la Chișinău, după cum a scris și România Liberă, i-a cerut în 2008 azil politic fostului președinte Vladimir Voronin, pe care l-a adulat deschis mai cu seamă când acesta din urmă a fost la putere. Atunci, Conțiu susținea că a fost timp de opt ani ofițer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) al României. Ca reacție, potrivit sursei citate, biroul de presă al SIE a comunicat că nu dorește să comenteze afirmațiile lui Conțiu, susținând că personajul respectiv nu este credibil. Ulterior, după prăbușirea regimului Voronin, Conțiu ar fi trecut prin câteva „metamorfoze”: după ce l-a „spălat” o vreme pe fostul premier Vlad Filat, în prezent condamnat la pușcărie pentru corupere pasivă și trafic de influență, acum îl „servește” cu patimă pe „președintele tuturor” Igor Dodon, acuzat de trădare de Patrie, după ce a participat, alături de Putin, la parada de 9 mai din Moscova, în timp ce raioanele R. Moldova din stânga Nistrului sunt ocupate de Federația Rusă.Categorii:Opinii

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. „după ce la „spălat” o vreme pe fostul premier” – continuarea (în măsura în care cunoaşteţi voi gramatica) ar fi LA scăldat, LA prins peşte, adică LA pescuit, LA toamnă, LA şcoală (acolo unde nu prea au fost „grămăticii” voştri…)etc., etc.

  Apreciază

 2. Acestea sunt doar pareri, scenarii pe care unii si le imagineaza, dar realitatea este alta.

  Apreciază

 3. Plaha ii cumpara pe toti, si America si pe Trump si pe Basescu, like 😀 de putere avem nevoie.
  Cine-i urmatorul ?

  Apreciază

Trackback-uri

 1. Băsescu, atacat. „Aceleaşi discursuri unioniste trase la indigo” « Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.