Liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn), Vadim Krasnoselski, este convins că Transnistria va fi totuşi recunoscută. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru postul de televiziune rusesc TVC.

vadim-krasnoselski_igor-dodon

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. Foto: presedinte.md

„Sunt sigur că vom realiza acest lucru. Desigur, vom fi recunoscuţi, însă pentru aceasta trebuie să muncim mult. Noi asta şi facem și suntem gata pentru această recunoaștere”, a spus Krasnoselski, citat de Infotag.

Krasnoselski a reamintit că Transnistria a solicitat recent ONU să acorde statut special regiunii și să creeze o nouă platformă pentru negocieri.

„Cândva funcţiona formatul «1+1» între președinți. Apoi acest format a fost perturbat, pentru că au găsit un altul – «5+2». Acum asistăm la stagnarea procesului de negocieri. Dar încercăm să reluăm negocierile. Transnistria și Rusia pledează pentru reluarea lor. Acesta este singurul format în care Transnistria are drept de vot, drepturi egale, iar acest format trebuie păstrat”, a spus Krasnoselski.

În opinia liderului de la Tiraspol, „perspectiva reluării negocierilor în formatul «5+2» se menține”.

„Președinția în OSCE se va schimba și va exista și un dialog. Toate problemele trebuie rezolvate la masa de negocieri, iar acordurile încheiate trebuie respectate. Între Moldova și Transnistria au fost semnate circa 200 de acorduri. În practică, niciunul dintre ele nu este respectat de partea moldovenească”, a spus el.

Krasnoselski a numit Transnistria „o insulă de stabilitate” în regiune şi a îndemnat Moldova și Ucraina să ia exemplu.

I-am propus preşedintelui Igor Dodon să treacă de la declaraţii politice goale la rezolvarea problemelor economice. Astăzi nu văd cum Chișinăul propune rezolvarea problemei statutului Transnistriei. Cine va schimba legile, Constituția? Cum va fi soluționată problema limbii, astfel încât, alături de limba română, statutul de limbă de stat să fie acordat și limbilor moldovenească și rusă? Problema limbii este foarte acută în această privință”, a spus liderul separatist de la Tiraspol.

Vorbind despre propunerea președintelui Dodon de a organiza un referendum privind reintegrareai țării pe ambele maluri ale Nistrului, el a menționat că „această propunere nu are nicio bază”.

„În primul rând, poporul nostru a decis deja. Avem rezultatele referendumului care a avut loc în 2006. Poporul s-a pronunţat și vocea transnistreanului trebuie să fie auzită. În ceea ce privește Republica Moldova referitor la referendumul comun, noi avem sisteme juridice diferite, cetățenie diferită. Potrivit legilor moldovenești, doar cei care au cetățenia Republicii Moldova au dreptul de a participa la referendum, iar în Transnistria nu toți o au. Și nu se ştie dacă va fi luată în considerare opinia lor”, a spus Krasnoselski.

Liderul separatist din stânga Nistrului a subliniat că, spre deosebire de Moldova, în Transnistria poporul este consolidat în alegerea sa – „el este clar orientat spre Rusia”.

„Declarațiile politicienilor nu sunt un moment definitoriu, doar oamenii sunt cei care determină. Oamenii trebuie să spună ce vor. În Moldova poporul este dezbinat. Acum, o parte se uită spre Europa de Vest, iar cealaltă parte spre Rusia. Să organizeze ei un referendum și să-şi determine vectorul de dezvoltare. Atunci vom înțelege şi noi unde se uită Moldova”, a subliniat Krasnoselski.

Reclame