Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată dosarul a şapte persoane privind învinuirea în tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc. Despre aceasta a informat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vitalie Busuioc, adjunct al procurorului şef al PCCOCS.

Vlad Plahotniuc

Foto: Vlad Plahotniuc

Potrivit lui Vitalie Busuioc, acţiunile au fost comise începând din 2016, până în aprilie 2017, timp în care Grigore Karamalak a creat un grup ce avea drept scop omorul cetăţeanului Vlad Plahotniuc. În cadrul conferinţei de presă au fost făcute publice și numele membrilor grupării criminale.

„În ultima perioadă se cerea executarea rapidă a asasinatului. Au fost acumulate suficiente probe în ceea ce priveşte complicitatea şi cercul persoanelor care au atribuţii la această infracţiune, au fost efectuate percheziţii şi au fost reţinuţi făptuitorii. Sunt persoane care au o acuzaţie oficială şi au fost trimise în instanţa de judecată”, a declarat Vitalie Busuioc, citat de trm.md.

Vitalie Busuioc a mai spus că probele acumulate de organele de drept demonstrează cu certitudine schema de omor, iar persoanele reținute pe acest caz au oferit declarații: „Nouă persoane au oferit declarații, dintre care unii și-au recunoscut vina integral, iar alții parțial”.

La rândul său, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Ion Iachimov, a menţionat că au fost depistate şi ridicate arme şi obiecte ce urmau a fi folosite pentru săvârşirea atentatului. Este vorba de grenade, pistoale, cartuşe, staţii radio şi obiecte pentru dighizare. Ion Iachimov a mai specificat că toate persoanele învinuite în acest caz au avut anterior antecedente penale.

Amintim că pe 7 aprilie, ministrul Afacerilor Interne din Ucraina, Arsen Avakov, a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizată la Harkov că forțele de ordine de la Kiev şi de la Chișinău au contracarat o tentativă de asasinare a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Remunerarea pentru executarea omorului era de 200 de mii de dolari, plus un bonus, dintre care 100 de mii erau achitați sub formă de avans.

Reclame