Ucraina respinge cererea de azil politic depusă de Saakașvili

Serviciul pentru Migrație din Ucraina a respins cererea de azil politic depusă de fostul președinte georgian și fost guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a anunțat marți procurorul general al Ucrainei, Yuriy Lutsenko, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

Mihail Saakasvili

Mihail Saakașvili. Foto: aljazeera.com.tr

El a explicat în fața jurnaliștilor la Kiev că respingerea înseamnă faptul că Saakașvili poate fi expulzat sau extrădat din Ucraina.

Între timp, Saakașvili a scris pe Facebook că nu a primit un document oficial privind respingerea cererii de azil din partea Serviciului pentru Migrație.

Saakașvili, 49 de ani, a avut două mandate de președinte al Georgiei din 2004 până în 2013. El a primit cetățenie ucraineană în mai 2015 și a fost numit guvernator al regiunii Odessa. Pe 26 iulie, președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană pentru că ar fi furnizat informații false în legătură cu obținerea unui pașaport ucrainean.

La sfârșitul lunii septembrie, biroul procurorului general al Georgiei a cerut Kievului să ia măsuri pentru extrădarea lui Saakașvili. În Georgia el este acuzat de corupție, abuz de putere și deturnare de fonduri.

Pe 10 septembrie, Saakașvili a intrat în Ucraina din Polonia, fără să prezinte documente polițiștilor de frontieră. Sute de susținători ai săi au rupt cordonul polițiștilor de frontieră și al forțelor de securitate și l-au însoțit în Ucraina.

Săptămâna trecută el s-a aflat în fruntea unei manifestații antiguvernamentale desfășurată la Kiev și care s-a încheiat cu ciocniri între protestatari și poliție.Categorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.