Serviciul de Securitate și Informații este în fază embrionară de dezvoltare, comparativ cu realitățile R. Moldova. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

sis

Foto: sputnik.md

Bloggerul Veaceslav Balacci consideră că SIS este în continuare o instituție de tip sovietic și se află în fază embrionară de dezvoltare ,comparativ cu realitățile societății și cu provocările regionale în fața cărora se află R. Moldova.

Referindu-se la „furtul miliardului”, bloggerul a menționat că SIS ar fi trebuit să meargă în Parlament cu rapoarte și să participe la audieri privind situația care s-a creat în sistemul bancar, dar nu să prezinte rapoarte secrete.

Analistul Victor Gurău susține că în reformele începute în domeniul securității se pune accentul pe niște mecanisme și proceduri învechite. Potrivit lui, R. Moldova, fiind un stat tânăr, având o sumedenie de vulnerabilități interne și riscuri din exterior, trebuie să aibă capacitatea să analizeze aceste lucruri, iar pentru aceasta sunt necesari oameni cu capacități.

În opinia lui Victor Gurău, în R. Moldova lipsește o abordare sistemică de viitor.

Reclame