În SUA se vrea limitarea autorității lui Trump de a ataca nuclear Coreea de Nord

Senatori democraţi din Statele Unite au iniţiat eforturi pentru a-l împiedica pe preşedintele Donald Trump să poată decide lansarea unui atac preventiv, nuclear ori convenţional, împotriva Coreei de Nord, informează site-ul revistei Newsweek, citat de Mediafax.

donald-trump

Donald Trump. Foto: Evan Vucci / ap.org

Senatorii democraţi Chris Murphy, Corey Booker şi Brian Schatz vor prezenta un proiect de lege care va oferi Congresului SUA puterea de a decide prin vot lansarea unui atac nuclear neprovocat.

„Ameninţările lui Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt reale”, a declarat senatorul Chris Murphy, explicând că el şi colegii lui vor încerca să modifice legislaţia astfel încât să fie limitată autoritatea executivă de a utiliza arme convenţionale sau atomice.

„Proiectul de lege elaborat împreună cu Brian Schatz şi Corey Booker arată clar că orice atac preventiv împotriva Coreei de Nord – nuclear ori convenţional – este ilegal”, a subliniat Chris Murphy.

Senatorii democraţi i-au îndemnat pe colegii republicani care au disensiuni cu Donald Trump să susţină iniţiativa legislativă. „Este şansa dumneavoastră de a limita cea mai periculoasă prerogativă a acestui preşedinte – cea de a lansa un război. Oricum, lansarea unui atac nuclear neprovocat în lipsa unei ameninţări iminente la adresa Statelor Unite deja este un act ilegal”, argumentează senatorul Chris Murphy.

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU, în septembrie, Donald Trump a avertizat că va „distruge” Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma „misiunea sinucigaşă” de a ameninţa Statele Unite. „În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, a declarat Donald Trump. Recent, Donald Trump a afirmat că „negociatorii americani” au fost făcuţi „să pară proşti”, subliniind că „un singur lucru va funcţiona” în cazul Coreei de Nord, o referire la o posibilă intervenţie militară.

La rândul său, Coreea de Nord a ameninţat Statele Unite că este pregătită să riposteze cu „atacuri nucleare” la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump. Kim In-Ryong, adjunctul ambasadorului Coreei de Nord la Naţiunile Unite, a atras atenţia că tensiunile din Peninsula Coreea riscă să conducă la izbucnirea „în orice moment” a unui „război nuclear”.Categorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.