Prețul minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete va crește, potrivit modificării articolului 9 din Legea bugetului de stat pentru anul curent, care a fost adoptată vineri, 27 octombrie, de Legislativ în prima lectură.

Tigari_fumator

Foto: libertatea.ro

Conform Notei Informative atașate la proiect, scopul modificării este sporirea veniturilor la bugetul de stat, protecția sănătății populației și protecția pieței interne.

Astfel, nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru un pachet de țigarete fără filtru ovale va constitui 10 lei, comparativ cu 7 lei în prezent, iar prețul minim pentru un pachet de țigarete fără filtru cu mundștuc va fi de 12 lei, față de 7 în prezent. Totodată, valoarea prețului minim de comercializare a unui pachet de țigarete cu filtru rămâne de 16 lei.

Prin majorarea prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru, se accentuează rolul prețului minim ca instrument care va reduce considerabil din plasarea pe piață și comercializarea țigaretelor la prețuri scăzute. Aceasta, la rândul său, va diminua accesul minorilor și tinerilor la produse din tutun ieftine, în special, va diminua accesul la țigaretele fără filtru care reprezintă un grad de nocivitate mai ridicat, decât țigaretele cu filtru, ceea ce automat va scădea din volumul de țigarete pe care îl consumă această categorie a populației. Totodată și celelalte categorii ale populației vor fi determinate să reducă din volumul țigaretelor procurate.

La fel, reducerea consumului de tutun prin modificarea prețului minim de comercializare cu amănuntul a țigaretelor va contribui şi la reducerea cheltuielilor anuale pentru sănătate legate de maladiile cauzate de consumul de tutun, care sunt estimate la peste 880 milioane de lei, iar estimările costurilor economice ale productivității pierdute legate de tutun din cauza deceselor premature, spitalizări şi tratament în ambulatoriu a bolilor legate de fumat au ajuns la circa 1,830 mln de lei.

Moldpres

Reclame