Majoritatea constituțională, în cazul unui scrutin parlamentar în R. Moldova, ar putea fi câștigată lejer de un nou partid, nu de unul existent deja. Opinia este avansată de Dumitru Spătaru într-un editorial pentru Tribuna.md.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Editorialistul își argumentează opinia făcând trimitere la realitățile politice din Cehia, unde în alegerile parlamentare a ieşit învingător un partid populist – ANO (Akce Nespokojenych Obcanu – Mişcarea cetăţenilor nemulţumiţi), formaţiunea politică a miliardarului Andrej Babis.

Potrivit lui Dumitru Spătaru, cazul ANO, care a surprins întreaga Europă, poate fi luat drept obiect de studiu şi raportat la situaţia din mai multe ţări, inclusiv din R. Moldova, unde principalele elemente ale politicii sunt nemulţumirea populaţiei şi populismul.

„Paradoxal, cel mai avantajat în cadrul unui exerciţiu de genul celui «desenat» mai sus ar fi un partid nou, deoarece partidele existente deja au o «identitate politică» anume, sunt asociate cu anumite procese (politice, geopolitice etc.), cu anumite persoane şi, evident, rebranding-ul lor ar fi o procedură mult mai dificilă decât în cazul unui nou partid. În favoarea unui nou partid vorbeşte şi numărul mare de cetăţeni indecişi din Republica Moldova (lucru care reiese din sondaje), dar şi numărul mare de cetăţeni apatici din punct de vedere politic şi electoral (această apatie iarăşi porneşte de la deziluzii şi nemulţumire). Un alt argument în favoarea unui nou partid ar fi faptul că marea majoritate a populaţiei s-a săturat să fie împărţită într-una pe diferite criterii şi urcată silit pe baricade politice. Cu atât mai mult că o preocupare de bază (cel puţin declarată) a majorităţii partidelor este identificarea platformei pe care ar putea fi unită cea mai mare parte a societăţii. Iar o platformă mai potrivită decât nemulţumirea generală faţă de toţi şi de toate nu cred că poate fi găsită”, scrie Dumitru Spătaru.

Reclame