Madridul a continuat sâmbătă punerea Cataloniei sub tutela sa, preluând frâiele guvernului și ale poliției din regiune, la o zi după declarația de independență fără precedent făcută în parlamentul regional, respinsă în unanimitate în Europa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rajoy_Catalonia_Spania

Colaj: express.co.uk

La mijlocul zilei de sâmbătă, la Madrid, mai multe mii de susținători ai Cataloniei ca parte integrantă a Spaniei au manifestat în centrul orașului, agitând drapele spaniole.

Acest drapel continuă să fâlfâie alături de drapelul catalan și pe clădirea guvernului regional din Barcelona, unde sâmbătă domnea calmul și unde mai mulți gură-cască au luat locul manifestanților secesioniști din seara trecută.

Însă securitatea a fost puternic întărită lângă Prefectură, simbolul statului central în Catalonia.

În zori, jurnalul oficial a anunțat destituirea șefului poliției catalane, emblematicul Josep Lluis Trapero, anchetat deja pentru „nesupunere”.

Ministerul de Interne al Spaniei a preluat controlul asupra poliției locale, iar șeful guvernului conservator Mariano Rajoy a devenit prima autoritate în Catalonia, explică documentul.

Potrivit presei, aproape 150 de înalți responsabili ai administrației catalane vor fi demiși din funcțiile lor.

Gestiunea zilnică a Cataloniei va fi delegată vicepremierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care va lua locul secesionistului Carles Puigdemont, destituit vineri seara cu toată echipa sa.

Domnește încă incertitudinea asupra reacției liderilor secesioniști la destituirea lor, în condițiile în care Parchetul General urmează să declanșeze săptămâna viitoare urmăriri penale pentru „rebeliune” împotriva lui Puigdemont, care riscă închisoarea.

Reclame