Ziua Mondială a Alimentației, marcată în R. Moldova

Prin decizia Adunării Generale a ONU, Ziua Mondială a Alimentației este dedicată în 2017 cauzelor structurale care determină migrarea unor mase largi de oameni, pentru a face migrația să fie sigură, ordonată și regulată, sub sloganul „Să schimbăm viitorul migraţiei. Să investim în securitatea alimentară şi dezvoltarea rurală”.

Ziua Mondiala a Alimentatiei

Foto: fao.org

O conferinţă dedicată celebrării Zilei Mondiale a Alimentaţiei cu genericul „Schimbarea viitorului migrației, investiții în agricultură și dezvoltarea rurală” a avut loc astăzi la Chișinău sub egida Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Evenimentul sincronizează Moldova cu agenda altor 150 de state care marchează în acest an Ziua Mondială a Alimentației prin creșterea gradului de conștientizare publică asupra impactului migrației și necesitatea investițiilor în agricultură la nivel mondial precum și a consolidării solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

Conferinţa a urmărit consolidarea platformei de dialog între autorităţile administraţiei publice, reprezentanţi ai mediului de afaceri și partenerii de dezvoltare privind provocările şi oportunităţile generate de fenomenul migraţiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului a fost prezentat Programul Național pentru Subvenții în Agricultură și alte oportunități existente pentru agricultori oferite de Guvern.

„Republica Moldova conștientizează necesitatea suportului constant oferit agricultorilor și, împreună cu partenerii internaționali, ne concentrăm eforturile asupra unei dezvoltări rurale durabile atât prin subvenții directe cât și prin diseminarea tehnologiilor care să crească randamentul producției agricole”, a declarat Ion Parea, viceministr al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, exprimând gratitudinea autorităților față de contribuția FAO și OIM în contextul migrației din mediul rural.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și istorii de succes ale foştilor migranți care s-au reîntors în Moldova şi au investit cu sprijinul FAO în noile tehnologii agricole dar și experiențele altor fermieri care au primit suport prin intermediul altor programe și instituții.

„Împreună cu partenerii săi, FAO dorește să-și extindă activitatea în direcția consolidării contribuției pozitive pe care migranții, refugiații și persoanele strămutate în interiorul țării o au asupra reducerii sărăciei, a securității alimentare și nutriţiei, precum și a rezilienței gospodăriilor din mediul rural”, a declarat Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Republica Moldova, subliniind totodată contribuţia OIM în vederea redresării situaţiei ce ţine de migraţia în mediul rural.

„Prin investirea în reintegrarea migranților care se întorc și prin canalizarea remitențelor în dezvoltarea rurală, comunitatea internațională și migranții din străinătate (diaspora) pot contribui la valorificarea potențialului migrației pentru a dezvolta și a construi comunități locale rezistente, punând astfel bazele unei creșteri incluzive și durabile”, a subliniat Antonio Polosa, Șeful misiunii OIM Moldova care a accentuat că, aplicând o abordare potrivită, migrația poate la rândul ei să contribuie la dezvoltarea durabilă.

OIM contribuie în Republica Moldova la elaboarea de politici publice care să faciliteze reintegrarea migranților și includerea remitențelor în circuitul economic și de investiții, mai ales în mediul rural.

Cifrele ONU arată un număr crescând de oameni aflați  în migrație forțată, cauzată de pericole,  care se mută din cauza conflictelor, a persecuțiilor și a dezastrelor naturale sau pentru că simt că nu au altă soluție decât să facă acest lucru, în eforturile de a scăpa de sărăcie, amenințări la adresa mijloacelor lor de trai sau alte extreme presiuni.

Alimentația și agricultura rămân esențiale pentru bunăstarea populației din Moldova. În Moldova, 55% din populație trăiește în zonele rurale, și depinde în mod special de agricultură și mijloacele de trai bazate pe resursele naturale. În acest sens, trebuie asigurate premisele necesare pentru creșterea investițiilor în agricultură și asigurarea condițiilor de trai decente în spațiul rural.

Numai în 2015, la nivel mondial, 65,3 milioane de persoane au fost strămutate în mod forțat de conflicte și persecuții, iar peste 19 milioane de persoane au fost strămutate intern din cauza dezastrelor naturale. Între 2008 și 2015, o medie de 26,4 milioane de persoane s-au mutat în fiecare an din cauza dezastrelor legate de schimbările climatice sau meteorologice.

Factorii ce conduc la migraţie și impactul acesteia sunt strâns legate de obiectivele globale ale FAO de combatere a foametei și de realizare a securității alimentare, de reducere a sărăciei în mediul rural și de promovare a utilizării durabile a resurselor naturale.

„Dezvoltarea rurală incluzivă poate ajuta pe toate fronturile, combătând conflictele, stimulând sustenabilitatea și transformând migrația într-o chestiune de alegere, mai degrabă decât o necesitate. În calitate de co-președinte al Grupului Global pentru Migrație din 2018, care cuprinde 22 de agenţii ONU și Banca Mondială, FAO va susține soluțiile care fac din migrație un act de alegere și nu o ultimă soluție disperată. Agricultura și dezvoltarea rurală au un rol esențial în acest sens”, a spus anterior directorul general FAO, José Graziano da Silva, în adresarea sa de Ziua Mondială a Alimentației 2017.Categorii:Actualitate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.