Filme poloneze premiate în Polonia și în lume vor putea fi vizionate la Chișinău, între 31 octombrie și 5 noiembrie, în cadrul Festivalului „CinePOLSKA”, care va avea loc la Centrul Cultural „Odeon” din capitală.

Festivalul Filmului Polonez

Colaj: culturapoloneza.ro

Evenimentul este organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, în colaborare cu Studioul „Moldova-Film” și Centrul Cultural „Odeon”, cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică (PISF).

Ediția din anul curent, a afirmat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari, oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară.

Potrivit sursei citate, astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Europa și al doilea din lume, care a devenit eroul ultimului film al regizorului polonez Andrzej Wajda „Imaginea de apoi”.

Festivalul începe marți, 31 octombrie, la ora 19.00, cu proiecția filmului „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, considerat o legendă a cinematografiei poloneze, este laureat al premiilor Oscar și Palme d’Or, precum și al altor premii internaționale importante.

Miercuri, 1 noiembrie, va fi proiectat filmul tânărului regizor Jan P. Matuszyński „Ultima familie”. Pelicula prezintă istoria plină de emoție a familiei Beksiński, care vorbește despre soarta renumitului pictor polonez Zdzisław Beksiński și fiul acestuia Tomasz, un cunoscut jurnalist de radio. Acest film de debut a fost declarat în 2016 cel mai bun film polonez în cadrul celui mai important festival din Polonia – Festivalul de Filme Poloneze de Artă din Gdynia, unde a obținut Marele Premiu, Leul de Aur.

Joi, va fi prezentat filmul „Tabloul de vânătoare”, regia Agnieszka Holland, Kasia Adamik, iar vineri – pelicula „Planeta celor singuri”, regia: Mitja Okorn. Sâmbătă, va fi proiectat filmul „Maria Skłodowska-Curie. Curajul de a cunoaște” (regia: Marie Nöelle), iar duminică – filmul „Arta de a face dragoste. Povestea Michalinei Wislocka” (regia: Maria Sadowska).

Proiecţiile vor avea loc începând cu ora 19.00. Intrarea va fi liberă la toate proiecţiile.

Moldpres

Reclame