Ion Cebanu: Referendumul anti-Chirtoacă este o răfuială politică

Partidul Liberal îndeamnă locuitorii Chișinăului să boicoteze alegerile, deoarece există un șir de argumente legale care demonstrează că acest referendum este unul ilegal și nu generează decât dezordine. Referendumul în sine este un act democratic, dacă se respectă toate regulile, dar în contextul în care faci un referendum în care pe cel care vrei să-l demiți nu-l accepți ca participant și asta o votează masiv membrii PSRM, referendumul nu este altceva decât răfuială politică. Declarația a fost făcută de Ion Cebanu, președintele Fracțiunii PL în CMC, la dezbaterile publice cu tema: „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ion Cebanu

Ion Cebanu. Foto: Ion Vasilică / ipn.md

În opinia sa, cetățeanul nu are de ce să participe la aceste plebiscit care nu este decât un moft al socialiștilor, care, potrivit consilierului liberal, „sunt nocivi pentru Republica Moldova pentru că prin populism ieftin vor să acumuleze voturi și să distrugă viitorul acestei țări”. Alesul local a menționat că din cauza socialiștilor, în CMC sunt în așteptare sute de proiecte de decizii neexaminate, pentru ani de zile, PSRM se ocupă cu show-uri și în condițiile în care doar critică, nu au venit cu propuneri și soluții. Ion Cebanu a mai spus că socialiștii înțeleg că pierd acest referendum și după data de 19 noiembrie vor trebui să răspundă în fața cetățenilor pentru ce au cheltuit nouă milioane de lei, alocate pentru desfășurarea lui.

Ion Cebanu este de părere că PSRM are probleme mari cu acest referendum, deoarece începe să înțeleagă că pierde. „Când colegii din PSRM care fac parte din Consiliul electoral de circumscripție votează împotriva faptului ca Dorin Chirtoacă să devină participant, atunci îți ridici un semn de întrebare despre întreg demersul referendumului. Dar, este importantă și atitudinea organelor electorale, și voi care vă numiți societatea civilă ar trebui să vă intereseze în primul rând. Gândiți-vă că într-un an vom avea alegeri parlamentare, că la CEC contestațiile nu sunt examinate în mod public, nu suntem invitați pentru acest lucru și că acest referendum a debutat fără să se explice foarte clar cine și cum are dreptul să participe, înregistrând o mulțime de nereguli”, a menționat Ion Cebanu.

În același context, liberalul l-a acuzat pe președintele Fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, că de doi ani Fracțiunea blochează toate proiectul cu referire la termoizolarea tuturor clădirilor din Chișinău, a contribuit la tergiversarea votării legii bugetului, dar și multor alte decizii importante.

Potrivit lui Ion Cebanu, nu pot exista argumente sociale pentru referendum, ci doar politice în contextul în care demersul despre referendum vine din partea unui partid politic. El afirmă că dacă un referendum corespunde  normelor Codului Electoral, atunci el este binevenit, dar când se încalcă tot ce se poate de încălcat atunci nu poate fi vorba de niciun argument. Ion Cebanu crede că este un lucru foarte grav atunci când toți se fac că nu văd rezoluția recentă a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei prin care se constată că lui Dorin Chirtoacă, dar și mai multor lideri ai administrațiilor locale li se întâmplă foarte multe ilegalități.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.