Limba română va fi introdusă în Constituție drept limbă oficială de stat. Curtea Constituțională (CCM) a oferit marți, 31 octombrie, aviz pozitiv pentru modificarea articolului 13 din Legea Supremă a Statului.

Limba Romana

Foto: emigrantul.it

Solicitarea de modificare a fost făcută de 35 de deputați din partea PLDM, PL, grupul PPEM și PDM. Deputații au elaborat un proiect prin care au cerut avizul CCM pentru înlocuirea sintagmei de „limba moldovenească” cu „limba română”. Sesizarea a fost făcută pe data de 13 octombrie curent.

Avizul CCM este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data aprobării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

„Majoritatea absolută a populației băștinașe a R. Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a declarat președintele Igor Dodon, citat într-un comunicat al Președinției.

Amintim că CCM a stabilit la 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență, în care este menționată limba română, prevalează asupra textului Constituției care prezintă „limba moldovenească” drept limbă de stat.

Reclame