Uniunea Europeană va reflecta la reorganizarea protecției civile în Europa, la cererea Portugaliei, lovită în acest an de incendii devastatoare, a declarat luni, la Lisabona, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP, potrivit Agerpres.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker. Foto: evz.ro

„Vom reflecta, la cererea Portugaliei, la reorganizarea protecției civile în Europa”, a declarat Juncker, într-o conferință de presă comună cu șeful statului portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Afectată la jumătatea lunii iunie de cele mai grave incendii de pădure din istoria sa, soldate cu moartea a 64 de persoane în apropiere de Pedrogao Grande (centru), Portugalia este lovită de la jumătatea lui octombrie de o nouă serie de incendii, bilanțul morților ridicându-se la 45.

De la începutul anului, au ars aproape 550.000 de hectare de vegetație, potrivit estimărilor Sistemului European de Informare privind Incendiile de Pădure (EFFIS). Este vorba despre un nou record istoric, după cel din 2003, când au ars 426.000 de hectare, potrivit datelor Institutului de Conservare a Naturii și Pădurilor (ICNF).

Guvernul portughez s-a angajat să reconstruiască dispozitivul de combatere a incendiilor de pădure în Portugalia pentru a-l face mai eficient.

Juncker, care a început luni o vizită de două zile în Portugalia, a adăugat că această catastrofă l-a afectat personal. „Unul dintre concetățenii mei a pierit în incendiile de aici, din Portugalia”, a mărturisit el.

Reclame