Nicolae Dabija despre Dorin Chirtoacă: „Asta e vina lui cea mare!”

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija. Foto: diez.md

Un domnitor de pe vremuri intrase într-o închisoare. Şi a început să-i întrebe pe cei închişi:

– Tu pentru ce stai aici?

– Eu sunt nevinovat, măria ta!

– Dar tu? l-a întrebat el pe un altul.

– Şi eu sunt nevinovat!

– Şi eu sunt nevinovat, a sărit un alt deţinut.

– Şi eu!

– Şi eu!

– Şi eu! au început să i se plângă pe rând cei din închisoare.

– Se află cineva aici care e pus pentru o oarecare faptă pe care a săvârşit-o? s-a interesat atunci domnitorul.

– Eu sunt, măria ta! a spus unul dintre cei întemniţaţi. Am făcut o faptă pentru care mi s-a dat mai puţin decât aş fi meritat.

Şi atunci domnitorul le-a spus mai marilor temniţei, care-l însoţeau:

– Scoateţi-l repede pe acest infractor din închisoare, să nu mai stea cu aceşti oameni nevinovaţi, căci ar putea să-i strice.

Cam acest lucru se întâmplă cu Dorin Chirtoacă: primarul nostru se află în arest la domiciliu, ca să nu-i „strice” pe alţi primari, hoţi şi corupţi.

Or, avem la ora actuală primari de oraşe pentru care există probe că au furat un miliard de euro (cel care i-a dăruit lui Filat, conform dosarului acestuia depus la CEDO, în 2013 un automobil produs în 2014), cheltuindu-l în scopuri personale şi care se plimbă în deplină libertate la Strasbourg.

Un alt primar, care are vocabular de penitenciar, cu relaţii strânse cu gruparea criminală de la „Solnţevo”, e suspectat că a pus la cale asasinate, existând şi dovezi clare în acest sens.

Un primar de oraş a cheltuit sume enorme de bani publici pentru a-şi premia iubita cu un Mercedes-Benz.

Dar nici la Orhei, nici la Bălţi, nici la Taraclia nu se pun la cale referendumuri de demitere a acestora. Toţi sunt „hoţi cinstiţi”.

Fiecare merită să stea la primărie, nu la puşcărie.

Dorin Chirtoacă, în schimb, e pedepsit. De ce? Pentru că – asta e vina lui cea mare! – este un primar cu inimă curată şi – cât nu s-au prezentat dovezi care ar demonstra altceva – cu mâinile curate. 

Într-o ţară coruptă ca a noastră, acest lucru devine unul suspect, iar posesorul lor ar trebui izolat de urgenţă de restul infractorilor, pentru ca nu cumva să-i molipsească de onestitate.

Dorin Chirtoacă merită să fie sancţionat, cred cei care l-au reţinut, și aici ei au mai multe „probe”: pentru că a făcut dintr-o capitală sovietică una europeană, pentru că a inaugurat străzi (strada pietonală în primul rând), pentru că a reparat artere vechi, făcându-le ca noi (şoseaua care leagă aeroportul de oraş, considerată o carte de vizită a oraşului, bulevardul Ştefan cel Mare, străzile Munceşti, Negruzzi, Alecu Russo, Alba-Iulia, Cantemir, Columna etc.), pentru că a amenajat Scara de Cascade din Valea Morilor, unul din locurile cele mai pitoreşti din Chişinău, pentru că a reparat şcoli, grădiniţe, creşe, biblioteci etc., pentru că a umplut oraşul cu flori şi voie bună, dar în primul rând pentru că e tânăr, deştept, cu conştiinţă naţională, cel mai bun primar pe care l-a avut Chişinăul în ultimele trei decenii, dar poate şi-n celelalte.

Şi-atunci care alte dovezi mai trebuie, dacă Dodon îl vrea în fruntea primăriei pe buldogul Ion Ceban, care să ne latre zi şi noapte, aşa cum o face acesta acum, – despre faptul că la 1 noiembrie pică frunzele, fără ca „președintele” să fi emis vreun decret în acest sens, iar Chirtoacă nu iese să i le măture de sub picioare sau pentru că, atunci când va ninge peste câteva zile, primarul nu va sări imediat ca să-i scuture mătreaţa de pe sacou?!

Iar nouă nu ne rămâne decât să vă îndemnăm ca la 19 noiembrie să stăm fiecare în casele noastre, într-un arest benevol dintr-o solidaritate cu primarul Chirtoacă, iar la referendum să-i lăsăm să se prezinte doar pe duşmanii şi pe trădătorii neamului nostru.

Să avem oare în Chişinău dintre aceştia tocmai 163.371 de persoane, atâtea de câte este nevoie ca această tărăşenie dodonistă să devină valabilă?!

Să sperăm că nu.

Nicolae Dabija, Literatura și ArtaCategorii:Opinii

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. Rusia, rusofonii cu care noi moldovenii vorbim ca fraieri in limba rusa, socialisti, comunistii, lenesi, prosti, vor vota pentru demiterea lui Dorin Chirtoaca.

    Apreciază

  2. intradevar Cobanu monstru Doamne fereste ne de salbaticii acestea!!!1

    Apreciază

  3. Daca lupti,e posibil sa pierzi. Daca nu lupti,socoate c-ai pierdut deja.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.