Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM) a marcat ieri 185 de ani de la fondare. Cu această ocazie, aici a fost vernisată o expoziţie aniversară şi a avut loc o festivitate de omagiere.

biblioteca-nationala_rm

Foto: wikipedia.org

Directorul BNRM, Elena Pintilei, a menţionat că, fiind la început o bibliotecă gubernială, în care activitatea preponderentă a fost împrumutul de cărţi, cu trecerea anilor, în pofida greutăţilor, biblioteca a reuşit să devină o instituţie de prestigiu.

„Biblioteca Naţională a Republicii Moldova îşi aduce contribuţia la eforturile de integrare europeană a ţării. În calitate de principală instituţie de profil a statului, Biblioteca Naţională a unit în jurul ei bibliotecile din întreg sistemul naţional de biblioteci, contribuind la dezvoltarea şi promovarea domeniului bibliotecar”, a  subliniat Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, viceministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Gheorghe Postică, a afirmat că Biblioteca Naţională este un centru de cultură, în care s-au format mai multe personalităţi ale Republicii Moldova: scriitori, oameni de ştiinţă şi cultură. Oficialul a înmânat diploma de onoare a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării celor mai buni bibliotecari. În posesia acesteia au intrat Elina Bolgarina, Aliona Munteanu, Tatiana Gheiceanu, Ecaterina Dmitric, Natalia Gulca, Veronica Cosovan, Doina Silvestru, Victora Doncilă ş.a.

Creată în anul 1832, Biblioteca Naţională dispune astăzi de colecţii care înglobează 2,5 milioane de unităţi materiale în peste 30 de limbi ale lumii. În 2012, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”.

Moldpres

Reclame