Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a prezentat Guvernului spre aprobare lista circumscripțiilor uninominale. Conform hărții finale, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei în afara țării.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Astfel, în municipiul Chișinău au fost formate 11 circumscripții, două în municipiul Bălți și tot două – pe teritoriul Unității Teritorial Administrative Găgăuzia. Totodată, din cele 48 de circumscripții din țară, două vor fi create pentru teritoriul din stânga Nistrului: una pentru localitățile Camenca, Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol, iar cealaltă pentru Slobozia, municipiul Tiraspol și Tighina.

Pentru  reprezentarea teritoriilor din afara țării unde se află cetățeni moldoveni au fost constituite trei circumscripții uninominale: o circumscripție în Est de R. Moldova, o circumscripție în Vest de Republica Moldova și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.

Conform prevederilor articolului 74 din Codul Electoral al R. Moldova,  alegerile parlamentare se organizează în baza unei circumscripţii naţionale, care cuprinde întreg teritoriul R. Moldova şi secţiile de votare din străinătate, precum şi în baza a 51 de circumscripţii uninominale, inclusiv constituite pentru localităţile din stânga Nistrului şi peste hotare.

Circumscripţiile uninominale se aprobă de Executiv în baza deciziei unei comisii independente, a cărei componenţă este stabilită prin hotărâre de Guvern.

Harta circumscripții electorale R. Moldova

Reclame