OPINIE. Primarii și consilierii locali ar trebui să se bucure de imunitate

Primarii și consilierii locali ar trebui să se bucure de un anumit nivel de imunitate în activitatea lor pentru a nu li se intenta dosare fabricate și pentru a nu fi demiși din funcții. O asemenea idee a fost expusă în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Catuse

Foto: ziarulderoman.ro

Ștefan Vlas, deputat al Partidului Liberal, a declarat că pentru a nu exista presiuni sub formă de dosare penale asupra primarilor care își exercită onest obligațiunile, justiția trebuie să funcționeze bine și să nu fie părtinitoare.

„Trebuie să existe un cadru legal în care primarul să dispună de o anumită imunitate pentru că el este alesul poporului și nu poate la orice pas să fie atras în instanța de judecată sau după o oarecare bănuială rezonabilă să-i intenteze dosar penal și să fie suspendat din funcție”, spune Ștefan Vlas.

În opinia deputatului, deschiderea dosarelor penale au loc nu numai în urma actelor de control ale organelor respective, dar și la indicația anumitor persoane interpuse care pot fi și cetățeni de rând cărora li se formulează textul pentru o plângere față de un anumit primar.

Elena Grițco, vicepreședinta Partidului Politic „Partidul Nostru”, susține că atât timp cât instituțiile de control sunt politizate și factorul politic va influența asupra luării deciziilor în cadrul acestor instituții, nu sunt șanse să existe un echilibru între dosarele pornite față de primari justificat și cele fabricate.

Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia, consideră că există o simbioză între politic și economic pe anumite cazuri.

„Primele mele patru dosare penale au fost cauzate de un agent economic care a procurat peste un hectar de teren în centrul orașului prin niște falsificări de documente. Acest agent a mobilizat și un deputat din Parlament și împreună au reușit să facă dosarul”, spune Gheorghe Răileanu.

Potrivit lui, statul face exces de putere în raport cu aleșii locali, există exces de controale și primarii nu mai doresc să-și exercite mandatul sau migrează de la un partid la altul.Categorii:Opinii

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.