Alarmant! De câte ori s-au îmbătat unii elevi din Chișinău și câți au folosit cocaină

Optzeci și nouă de elevi din clasele a IX-a și a X-a din municipiul Chișinău au răspuns în cadrul unui sondaj că în ultimele 30 de zile au fumat între una și cinci țigări pe zi. Alți 41 din elevi au fumat câte șase și zece țigări, iar 30 de elevi – chiar și peste 20 de țigări pe zi. Rezultatele sondajului privind utilizarea substanțelor nocive de către adolescenți și preadolescenți (recent și pe tot parcursul vieții) sunt prezentate de către Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, transmite IPN.

Scoala_elevi_profesor

Foto: jurnaldeoas.ro

În total, 2679 de elevi din cadrul a 22 de instituții de învățământ din toate sectoarele capitalei au răspuns la chestionar. Fiind întrebați cât de des au consumat bere în ultimele 30 de zile, 122 dintre elevi au spus că au consumat mai mult de 40 de ori, 67 de elevi au spus că au consumat de 20-39 de ori, iar 560 – o dată sau de două ori. În cazul a 1823 de elevi răspunsul a fost negativ.

Fiind întrebați cât de des s-au îmbătat pe parcursul vieții, 253 de elevi au răspuns că de trei-cinci ori, 78 au răspuns: zece –19 ori, iar 50 de elevi s-au îmbătat pe parcursul vieții mai mult de 40 de ori. În cazul a 1512 respondenți acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Vârsta primului consum de alcool este mai mare de 15 ani în cazul a 598 de elevi, 14 ani – în cazul a 582 de elevi și 11 ani sau mai puțin – în cazul a 339 de elevi. La întrebarea unde consumă cel mai des alcool, 116 elevi au răspuns – acasă, 107 – la alții acasă. Lista este continuată de parcuri, cluburi sau în alte părți.

14 elevi au recunoscut că au folosit cocaină mai mult de 40 de ori, iar 20 de elevi au consumat o dată sau de două ori cocaină. Canabis au folosit una sau de două ori 93 de elevi, iar 18 au consumat mai mult de 40 de ori această substanță. Totodată, 18 elevi au răspuns că au consumat ecstasy de una sau două ori, în timp ce 11 elevi au consumat mai mult de 40 de ori.

442 de elevi au spus că petrec aproximativ două ore zilnic din timpul liber pe rețelele de socializare și jocurile video, alți 389 stau pe internet aproximativ trei ore zilnic, iar 388 petrec aproximativ șase ore sau chiar mai mult.

Instituțiile cu cea mai mare încredere din partea elevilor sunt școlile elementare – 1187 de respondenți. 691 din elevi au încredere în Biserică, 316  – în Poliție, iar 224 – în judecători.

Chestionarea a fost realizată în cadrul proiectului „Tinerii în Europa – un program de prevenire a consumului de droguri”.Categorii:Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.