Moldovenii de peste hotare trimit din ce în ce mai mulţi bani acasă. Deja, cinci luni la rând, numai prin intermediul băncilor au fost trimise lunar peste 100 de milioane de dolari. Autorităţile spun că într-un astfel de ritm se va ajunge în scurt timp la volumul de remitenţe din anii de până la criză. Totuşi, experţii consideră că creşterea volumului de remitenţe nu ar trebui să ne bucure prea tare, scrie trm.md.

MDL_USD_dolari_EUR-euro

Foto: paginaderusia.ro

În perioada mai-septembrie în ţară au fost trimise prin bănci peste 500 de milioane de dolari, cu 9.5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 36% din remitenţe au fost trimise din CSI, iar 34% din Uniunea Europeană. În distribuţia pe state, din Federația Rusă sunt trimişi cei mai mulţi bani, or 35% din total. Pe locul doi sunt transferurile din Israel, cu o pondere de 16 la sută, iar pe locul trei – Italia, cu peste 12 la sută.

„Deja de cinci luni sunt peste 100 de milioane de dolari lunar, ceea ce face ca anul acesta să fie cea mai înaltă cifră observată în ultimii trei ani și dacă continuăm așa, vom recupera nivelele pe care le-am înregistrat cu puțin înainte de criză. Ca rezultat a acestei bune creșteri a exportului, dar și a remitențelor, avem un surplus de ofertă de valută pe piața națională, cu aproximație aș spune că oferta în primele zece luni a depășit cu aproape 20% cererea de valută”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Experţii economici spun însă că creşterea economică bazată pe remitenţe nu este una sigură.

„Această creștere economică este de scurtă durată, dacă nu se vor lua măsuri suplimentare pentru a impulsiona sectorul real al economiei, mă tem că se vor epuiza rezervele de creștere economică, chiar și aceste 3 – 4%  care se preconizează pentru anul acesta. Evident, investițiile acestea sunt motorul principal al dezvoltării economice, dar vedeți că investițiile, în special cele directe, se fac atunci când este un mediu care agreează acest proces, din păcate, deocamdată, nu avem schimbări esențiale în acest domeniu”, a opinat expertul din cadrul Ligii Bancherilor, Aureliu Mărgineanu.

În plus, surplusul de valută pe piaţă a determinat şi aprecierea excesivă a leului moldovenesc, fapt care defavorizează în special exportatorii şi beneficiarii de remitenţe. Guvernatorul BNM spune că au fost întreprinse măsuri pentru stabilizarea cursului.

„Din acest motiv BNM a continuat intervențiile de pe piața valutară, pentru a cumpăra acest exces de valută. În acest an am cumpărat cu puțin peste 400 de milioane de dolari în piață, care se compară cu 415 anul trecut. Am cumpărat valută de doi ani pentru a avem o creștere a rezervelor internaționale”, a menționat Sergiu Cioclea.

Maximul istoric al remitentelor a fost înregistrat în anul 2008, când cetăţenii moldoveni de peste hotare au transferat în ţară peste un miliard și 660 de milioane de dolari.

trm.md

Reclame