SONDAJ. Doar trei partide ar accede în Parlament, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri

PSRM ar acumula jumătate din numărul total de voturi în cazul unor alegeri anticipate și doar alte două formațiuni politice – PAS și PDM – ar accede în Parlament, potrivit unui sondaj prezentat astăzi de Fondul Opiniei Publice, notează Radio Chișinău.

Sondaje

Foto: jurnaluldeilfov.ro

Sondajul mai arată că cetățenii sunt în continuare divizați în privința vectorului geopolitic, nemulțumirea față de guvernare este în continuare mare, iar președintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere a populației.

PSRM ar acumula 50% din numărul respondenților care au exprimat o opțiune de vot, fiind urmat de PAS, cu 26 la sută și PDM – 6%, a. Alte formațiuni nu ar trece pragul electoral, potrivit sondajului. Aceste date se referă însă doar la alegerile pe liste de partid, nu și la votul pentru candidații din circumscripții uninominale.

Igor Dodon, fost lider al PSRM, și președinta PAS, Maia Sandu, conduc și topul încrederii în personalitățile politice.

Cercetarea mai relevă că peste jumătate din numărul de respondenți susțin acțiunile și deciziile lui Igor Dodon, în timp ce încrederea în Parlament și Guvern este mult mai joasă: doar 19% apreciază pozitiv activitatea Executivului, iar 15 la sută – pe cea a Legislativului.

Peste 80% din cetățeni sunt nemulțumiți de starea actuală de lucruri în R. Moldova, 70% ar vrea alegeri anticipate, iar două treimi – modificare Constituției. Jumătate din cetățeni ar opta pentru sporirea împuternicirilor președintelui.

Cei mai mulți cetățeni moldoveni vor relații mai bune cu Rusia, iar numărul celor care ar opta în favoarea Uniunii Eurasiatice este puțin mai mare decât cei care optează pentru integrarea europeană. De asemenea, sondajul relevă că doar a cincea parte din populație ar vota pentru unirea cu România sau aderarea la NATO.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-29 octombrie pe un eșantion de 4517 respondenți, marja de eroare, potrivit organizatorilor fiind de +/- 1,5%. Sondajul a fost realizat la comanda ziarului „Timpul”.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.