La un sfert de veac de la destrămarea Uniunii Sovietice, zeci de monumente cu simbolica eroilor comunişti încă mai împânzesc localităţile din Moldova. În timp ce unii spun că piatra nu răspunde de politică şi trebuie lăsată acolo unde este, alţii cred că avem suficienţi eroi naţionali. O soluţie, spun ei, ar fi crearea unui muzeu în aer liber, aşa cum s-a întâmplat în multe state care au trecut prin procesul de decomunizare. În Ucraina astfel de acţiuni au început după izbucnirea conflictului din Donbas. Astfel, în trei ani, peste 1000 de localităţi au fost redenumite, iar de două ori mai multe monumente au fost făcute una cu pământul, relatează trm.md.

Vladimir Ilici Lenin la Edineț

Instalate în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial, în prezent marea majoritate a monumentelor sovietice din Moldova se află la balanţa primăriilor. Din cele peste 5600 de monumente existente în ţară, peste 300 dintre ele sunt dedicate eroilor celui de-al Doilea Război Mondial. Statui ale liderului bolşevic pot fi găsite la Briceni, Comrat sau Edineţ, doar că în mare parte acestea nu sunt ocrotite de stat.

„În mare parte aceste monumente de for public nu au statul protejat, nu sunt incluse în registrul naţional al monumentelor. Evident că trebuie luată o decizie ce urmează să se întâmple cu aceste monumente. Sunt 15 monumente ce am constatat că există, deşi este hotărârea Parlamentului de a începutul anilor 90 de a demonta aceste monumente”, susține directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

O soluţie, spune istoricul, ar fi ca Moldova să urmeze exemplul unor state europene care au trecut prin procesul de decomunizare. Mai exact, ar putea fi amenajat un muzeu în aer liber unde să fie mutate monumentele.

„Trebuie duse, alături de Lenin și să stea într-un muzeu, nu ne trebuiesc nouă, noi avem patrioţii noștri moldoveni, care putem să-i punem aici în centru și să nu uităm de oamenii noștri. Următoarele generaţii trebuie să-şi aleagă singuri. Eu consider că monumentele nu au nicio vină, fiecare monument la timpul lui a avut importanța lui şi piatra nu răspunde pentru politică”, au opinat oamenii.

Unele date aproximative arată că în lume mai există între 5.500 şi 6.000 de monumente ale liderului bolşevic Lenin, 3.000 din ele aflându-se pe teritoriul Rusiei. După anii 90, Ungaria, Polonia, România şi Estonia au implementat politici de decomunizare. Din 2014 astfel de politici au fost implementate şi în Ucraina. Astfel, peste 2300 de monumente sovietice au fost demontate, dintre care mai mult de 1300 statui ale lui Lenin. Mai mult, au fost făcute şi schimbări topografice.

„Până în momentul de faţă mai mult de 1000 de localităţi care aveau legătură cu eroii sovietici au fost redenumite. Numărul străzilor care au fost redenumite nu cred că poate fi spus cu exactitate, dar e foarte mare. Mai rămân problematice regiunile necontrolate de autorităţile ucrainene în zona ATO”, a menționat publicistul ucrainean, Serghei Gromenco.

URSS a întrunit 15 republici şi a existat până în 1991.

Reclame