Preluarea controlului asupra „Victoriabank”, în vizorul Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței analizează notificarea depusă de către Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și banca „Transilvania” privind preluarea controlului asupra „Victoriabank” prin intermediul VB Investment Holding, au confirmat pentru Moldpres surse de la Consiliul Concurenței.

Victoriabank

Foto: bankingnews.ro

Autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată în vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal. Consiliul Concurenţei anunță că este interesat în „obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică ce urmează a se realiza, afectează sau poate afecta concurenţa” de pe piaţa bancară.

BERD comunica recent că împreună cu Banca „Transilvania” din România vor deveni acționarii majoritari ai „Victoriabank”, a treia cea mai mare bancă Republica din Moldova. Aceasta ar fi prima dată după 2007 când un investitor străin va intra pe piața moldovenească, potrivit unui comunicat al BERD. În anul trecut banca europeană, acționar minoritar la „Victoriabank”, și-a mărit participația până la 27,5 la sută din acțiuni, în încercarea de a restaura guvernarea corporativă eficientă și de a atrage un investitor puternic la „Victoriabank”.

Banca „Transilvania” intenționează să dobândească o participație inițială de peste 39 la sută din capitalul social al „Victoriabank”, iar pentru aceasta trebuie să obțină permisiunea pentru investiție a Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). BNM a confirmat că examinează solicitarea băncii din România și că Banca „Transilvania” și BERD vor deține împreună pachetul majoritar și vor avea obligația în virtutea legii de a veni cu o ofertă publică de achiziționare a celorlalte acțiuni la „Victoriabank”.

„Victoriabank” are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540 mii de clienți, 1400 de angajați și aproape 100 de sedii. În iunie banca avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piață din Republica Moldova, de 80 la sută. Ea deține o cotă de 17 la sută din piața cardurilor, ca număr de instrumente electronice de plată și 37 la sută din rulajele cu cardul la comercianți.Categorii:Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.