Candu: Autoritățile fac tot posibilul pentru a-i reține pe tineri în țară

Statul doreşte să creeze condiţii în care tinerii să nu trăiască cu ideea de a emigra din ţară pentru totdeauna, dar, chiar dacă au şi plecat undeva la studii, să revină acasă. O declaraţie în acest sens a făcut, luni, la o întâlnire cu studenţii şi profesorii de la Universitatea din Bălţi, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: parlament.md

Candu a menţionat că, pentru a atinge acest obiectiv, autorităţile încearcă să creeze locuri de muncă prin atragerea investitorilor străini, însă după angajarea în câmul muncii, tinerii se confruntă cu o altă problemă – lipsa unei locuinţe proprii şi chiar a perspectivelor pentru achiziţionarea acesteia.

„Care este sensul să fii un muncitor bine instruit, dacă în următorii 10-20 ani nu ai nicio perspectivă pentru a-ţi cumpăra propria locuinţă? Din acest motiv, vom aproba în curând programul „Prima casă”, care va permite tinerilor să ia un credit ipotecar în condiţii favorabile. Acum, băncile oferă împrumuturi cu o dobândă de 6-7%, iar după intrarea în vigoare a acestui program, statul va prelua jumătate din această sumă”, a spus speakerul.

Candu a menţionat că „Moldova a trecut deja prin etapa de stabilizare, iar acum intră pe calea dezvoltării”.

„În ultimii ani, nimeni nu a făcut nimic pentru dezvoltarea sportului şi a infrastructurii sociale, în Moldova nu există nici măcar un stadion olimpic, dar, în 2018, această situaţie va fi corectată”, a promis Candu.

În opinia sa, ţara trebuie să se concentreze pe implementarea avantajelor sale – agricultura şi industria IT.

„Populaţia planetei este în creştere, la fel ca şi nevoia de hrană. Cu aproximativ 20 de ani în urmă, în India locuiau 500 de milioane de oameni care mâncau, în medie, o dată pe zi, iar acum acolo locuiesc peste 1,3 miliarde de oameni care mănâncă de trei ori pe zi. În ceea ce priveşte industria IT, am devansat unele ţări din regiune referitor la legislaţia în acest domeniu, am adoptat o lege privind parcurile IT şi am schimbat legislaţia în domeniul vizelor de muncă pentru ca experţii străini să poată veni la noi şi să ne ajute în crearea unei afaceri”, a explicat el.

Vicepreşedintele PDM a spus că tinerii ar trebui, de asemenea, să participe la viaţa statului pentru dezvoltarea acestuia.

InfotagCategorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.