Standardele duble ale Uniunii Europene privind reunificarea Crimeei cu Rusia sunt o practică greşită, a declarat joi preşedintele ceh Milos Zeman într-un interviu pentru agenţia Tass, citat de Mediafax.

Milos Zeman

Milos Zeman. Foto: reuters.com

„Pe de o parte, avem situaţia din Kosovo, unde ONU a oferit garanţii care ulterior nu au fost asigurate, iar de cealaltă parte avem Crimeea, unde a fost organizat un referendum. Acestea sunt standarde duble şi este o practică greşită”, a spus Zeman.

Liderul de la Praga s-a referit la faptul că ONU a garantat autonomia provinciei Kosovo ca parte a Iugoslaviei, apoi comunitatea internaţională a permis ca bombardarea Serbiei să aibă loc.

Potrivit lui Zeman, faptul că el este singurul politician european care a susţinut acest lucru nu înseamnă că alţi lideri nu au opinii similare, doar „le lipseşte curajul să-şi spună opinia în public”.

Preşedintele Cehiei a precizat că reunificarea Crimeei cu Rusia este „un fapt deja realizat”, iar Rusia şi Ucraina ar trebui să ajungă la un acord în această privinţă dacă Moscova va oferi compensaţii „în formă financiară sau în petrol şi gaze”.

Milos Zeman a avertizat că ar putea începe un „război european” în cazul în care Ucraina va refuza compensaţii din partea Rusiei. Totodată, preşedintele ceh este de părere că decizia fostului lider al Uniunii Sovietice Nikita Hruşciov de a ceda Crimeea către Ucraina, în 1954, a fost o greşeală.

Reclame