Primul proiect Twinning în domeniul patrimoniului cultural, în valoare de un milion de euro, bani acordați de Uniunea Europeană, a fost lansat vineri, 17 noiembrie, la Chișinău. În cadrul proiectului, experți din Italia vor oferi suport instituțiilor specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic și pentru îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural, transmite IPN.

Causeni_biserica

Foto: ipn.md

Ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a spus că un proiect dedicat patrimoniului cultural are loc în premieră în Republica Moldova. Dincolo de valoarea intrinsecă pe care o are cultura și patrimoniul pentru viața fiecărui popor, în Moldova, ca și peste tot în lume, patrimoniul cultural poate servi ca sursă de dezvoltare economică durabilă. Proiectul va veni în sprijinul întării capacității specialiștilor, dar și capacităților instituționale, de cunoaștere a legislației și de protejare a patrimoniului Republicii Moldova.

Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, consideră că diversitatea culturală, artele și patrimoniul cultural reprezintă elementele esențiale pentru dezvoltarea unei minți deschise. El și-a manifestat încrederea că, începând cu anul 2019, va începe procesul de restaurare a monumentelor istorice remarcabile.

Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, țara partener în implementarea proiectului, a remarcat că, atunci când cineva aude de patrimoniul cultural, imediat asociază acest lucru cu Italia. Aceasta se datorează și faptului că Italia găzduiește cel mai mare număr de obiective (53) incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În Italia 17% din PIB merge pentru protejarea patrimoniului cultural.

În Moldova sunt 3000 de monumente istorice, circa 100 de monumente de for public, 600 de mii de unități de patrimoniu cultural mobil și 500 unități de patrimoniu imobil.

Reclame