Autoritățile transnistrene nu intenționează să poarte negocieri politice despre o eventuală reintegrare în baza federalizării Republicii Moldova, despre care vorbește președintele Igor Dodon. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru publicația rusească „Nezavismaia Gazeta”.

vadim-krasnoselski_igor-dodon

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. Foto: presedinte.md

„În baza constituției Transnistriei, orice dialog politic este exclus. Nimeni nu are dreptul să vorbească despre o reglementare politică astăzi”, a declarat Krasnoselski, citat de agenția oficială „Novosti PMR”.

El a accentuat că Republica Moldova este un stat unitar, ceea ce nu-i dă dreptul lui Igor Dodon să poarte discuții despre o reglementare politică a problemei transnistrene în baza unei federații.

„Dodon, de altfel, și-a schimbat de patru ori poziția. Mai întâi a vorbit despre o federație, după asta despre o autonomie, pe urmă despre un statut special și acum, din nou, despre federație. Noi ce-ar trebui să punem la bază? În fond, dacă vorbim despre o reglementare politică, noi trebuie să implementăm sistemele legale ale celor două părți, iar asta este imposibil”, afirmă liderul separatist.

Acest lucru nu este posibil, potrivit lui Vadim Krasnoselski, deoarece în Transnistria ar fi aplicată legislația după modelul rusesc, în timp ce pe malul drept al Nistrului – după modelul românesc.

Amintim că, acum câteva zile, într-un interviu pentru aceeași publicație („Nezavisimaia Gazeta”), Igor Dodon s-a pronunțat din nou pentru reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizare și împotriva unei posibile uniri cu România.

În același timp, refuzul lui Vadim Krasnoselski de a discuta reglementarea politică a conflictului transnistrean vine după anunțul convocării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2, la Viena, pe 27-28 noiembrie.

Radio Chișinău

Reclame