„Dezvoltarea sistemului serviciilor psihologice integrate ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova” (SPINS) este genericul unui proiect de asistență externă, lansat la sfârșitul săptămânii trecute și care va fi implementat în cadrul Poliției de Frontieră.

Politia de Frontiera

Foto: border.gov.md

Proiectul își propune dezvoltarea activității de psihologie în Poliția de Frontieră conform standardelor europene, sporind proiectarea, planificarea și desfășurarea activităților de psihologie, cu încadrarea în mod prioritar dimensiunea de gen și cu respectarea normelor deontologice, metodologice și bunelor practici în domeniu. Printre serviciile principale imediate care vor da rezultat din perspectiva dimensiunii de gen vor fi diagnozele organizaționale la nivelul subdiviziunilor de frontieră, asistența psihologică oferită polițiștilor de frontieră, selectarea și angajarea personalului IGPF și nu în ultimul rând, oferirea asistenței psihologice corespunzătoare migranților, aflați în situații vulnerabile.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului au participat secretarul de stat pentru Management Integrat al Frontierei, Migrație și Azil, Alexandru Larionov, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, și Ofițerul Național de Programare, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Simion Terzioglo.

Fredolin Lecari a mulțumit Misiunii OIM în Republica Moldova pentru dezvoltarea și promovarea proiectului, de care va beneficia pe parcursul următorilor doi ani, nu doar Poliția de Frontieră, dar și reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul migrației.

„Rezultatul scontat este de a îmbunătăți capacitățile profesionale ale polițiștilor de frontieră în domeniul serviciilor psihologice oferite imigranților, refugiaților, solicitanților de azil, indiferent de statutul lor juridic, contribuind semnificativ la ocrotirea și păstrarea sănătății acestora, dar și a populației Republicii Moldova în contextul securității țării”, a conchis șeful IGPF.

La rândul său, Alexandru Larionov a reiterat importanța implementării corecte a inițiativelor, ce au drept scop dezvoltarea Poliției de Frontieră pe diferite domenii de activitate, și va susține toate schimbările benefice lansate în cadrul proiectului vizat.

Simion Terzioglo a confirmat disponibilitatea și deschiderea Misiunii OIM în realizarea cu succes a proiectului: „Lucrul în echipă este cheia pentru durabilitatea oricărei acțiuni pe care ne dorim să o realizăm. Este un domeniu nou și pentru noi, pe care o să ne reușească doar unificându-ne eforturile”.

Proiectul de asistență externă „Dezvoltarea sistemului serviciilor psihologice integrate ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în Republica Moldova” (SPINS), implementat de OIM Moldova, are un buget de 170.000 dolari SUA.

Reclame