Tot mai mulţi minori sunt implicaţi în activităţi infracţionale. Statistica pe anul trecut arată un număr de aproximativ 1500 de copii certaţi cu legea, în creştere cu peste 450 faţă de anul 2009.

Minori_infractiuni

Foto: crainou.ro

Ministerul Justiţiei anunţă că a elaborat modificări la proiectul de lege privind măsurile şi serviciile destinate copiilor cu un comportament delicvent, care vor fi prezentate pentru consultări publice. Astfel, vor fi întreprinse mai multe măsuri pentru reabilitarea lor.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Justiţiei, începând cu anul 2009, numărul copiilor care săvârşesc infracţiuni a crescut considerabil.

„Este posibil de constatat o pondere a creşterii minorilor în conflict cu legea, de la 1,7% în 2009 până la 2,2% în anul 2016. Datele statistice ne arată cu numărul copiilor care săvârşesc fapte prevăzute de legea penală aflându-se sub vârsta minimă a răspunderii penale este în creştere, prezentând în medie de şapte la sută din cazurile înregistrate”, a declarat Anatolie Munteanu, secretar general de stat, Ministerul Justiţiei.

Pentru reabilitarea acestei categorii de minori, autorităţile au elaborat modificări la cadrul legal actual.

„În lipsa acestor reglementări la nivel de cadru normativ nu se lucrează sub nici o formă cu aceşti copii care au săvârşit fapte de lege penală şi nu s-a creat nici un serviciu social pentru educarea, dar şi lucru continuu cu această categorie. Vor putea fi luate următoarele măsuri: supravegherea specializată, plasamentul în cadrul unui serviciu de plasament de tip familial, rezidenţial sau rezidenţial specializat”, a mai spus Anatolie Munteanu.

trm.md

Reclame