Oferta netă de valută de la persoanele fizice a acoperit, în octombrie, cererea de valută din partea agenților economici cu 148.7 la sută, peste nivelul din luna precedentă, în pofida scăderii atât a ofertei, cât și a cererii. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat ieri că, în octombrie, oferta netă de valută s-a redus cu circa 35 milioane de dolari SUA față de luna precedentă, în timp ce cererea netă de valută s-a micșorat cu 34.4 milioane de dolari SUA.

MDL_USD_dolari_EUR-euro

Foto: paginaderusia.ro

Pe fundalul unui excedent de valută, BNM a realizat intervenții de procurare pe piața interbancară locală în sumă de 80.0 milioane de dolari SUA.

Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a atins în luna octombrie al doilea cel mai înalt nivel din acest an, după iulie când a trecut peste 160%. Populația a vândut în octombrie valută în sumă echivalentă cu 267 milioane de dolari SUA, de două ori și jumătate mai mult decât a cumpărat. Vânzările nete de valută către persoanele juridice s-au cifrat la 108 milioane de dolari SUA.

În condițiile excesului de valută în luna octombrie 2017, cursul monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a apreciat cu 1.5 la sută și a constituit 17.4322 lei pentru un dolar.

Potrivit datelor BNM, în structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare a revenit în continuare monedei unice europene (59.2 la sută), urmată de dolarul SUA (23.2 la sută) și rubla rusească (15.3 la sută).

Oferta netă este diferența între vânzările și cumpărările de valută efectuate de populație.

Moldpres

Reclame